Какви изненади подготвя "Нощта на музеите" в Пловдив за децата

Какви изненади подготвя "Нощта на музеите" в Пловдив за децата
Снимка: Thikstock

В последния уикенд преди началото на учебната година "Нощ на музеите и галериите" в Пловдив готви специална програма от събития за най-малките си посетители през двата фестивални дни на 12 и 13 септември.

Детската програма носи названието "Малката нощ" и включва разнообразни събития като работилници, детски концерти, театри, уроци по танци, образователни игри и различни шоу програми, които ще се случват на различни локации в целия град.

Интересно място в програмата на "Малката нощ" е Музея на авиацията към летище Пловдив в гр. Крумово, където в салона на самолет Ан-24 ще има прожекция на филми, свързани с историята на българската авиация и авиационни шоу програми, интерактивно шоу с мелодии на песни, посветени на различните самолети, демонстрационни полети на леката авиация и изстрелване с катапулт, в което ще могат да вземат участие и посетителите.

В четирите сгради на Регионален исторически музей - Пловдив ще се проведе играта “Помогни на очите си да виждат“, организирана за рехабилитация на слепи хора, а в клуб „Библиотеката“ ще има театрално представление и открит урок по модерни танцови техники за деца.

В детския отдел на Регионална народна библиотека – Пловдив ще се организира творческа работилничка за миникартини на тема: "Нощем странни създания странстват по страниците... Престраши се да ги открием ЗАЕДНО!" и малките посетители ще могат да се запознаят с българските нощни бесове: караконджули, таласъми, самовили, змейове, полунощници, самодиви, които библиотекарите ще им представят чрез старобългарските митове и легенди.

Децата ще могат да си тръгнат с изрисувани маски и да участват в дизайнерско студио за нощни чудовищни същества. Всеки ще може да напише пожелание за лека нощ, но от името на страхотия и да довърши изречението "Сред книгите е страшно...!", а създадените произведения ще бъдат изложени в Детския отдел на библиотеката.

В детската програма ще участва и икономическа библиотека "Фондация Бауерзакс", която ще представи икономически книги за деца. В народно читалище "Алеко Константинов" ще има четене и творческа работилница на тема "Продавачът на надежда" на Джани Родари, а хлебна къща, Пловдив ще представи "Театър на трохите" и работилница, в която децата ще имат възможност да участват в един вкусен спектакъл, като сами създават хлебни кукли и хлебна приказка за Стария град.

В пространството на "Инкубатор" в Капана ще има различни работилници, организирани с помощта на хендмейд творци, които ще работят с деца, а в "Конюшните на Царя" в Стария град на 13 септември ще можем да посетим концерта "Пеем с вас" на Хор "Детска китка" с диригент Яна Делирадева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти