Каква вода да пият децата?

Каква вода да пият децата?
Снимка: Thinkstock

Западната "мода" да не се дава вода на бебетата постепенно завладя и нашите географски ширини. Само дето забравяме, че има един важен показател от какво се нуждае детето и това не е Интернет, а вроденият инстинкт.

Как да разберем дали бебето се нуждае от вода, ако не му я предложим? Не рискувайте здравето на детето си със съвети от д-р Гугъл, давайте на бебето си вода без захар, ако пие, много добре ще му се отрази в жегите.

Ако категорично откаже, не се стряскайте, явно малкото си поема необходимата вода от кърмата. Половината от бебетата отказват бистрата течност за сметка на кърмата и се развиват отлично. А и насила няма как да ги наливаме с вода.

Независимо от решението на детето, две са ситуациите, когато трябва да настояваме за повече вода. Това са горещото време и когато малкото е болно и има висока температура.

И в двата случая през детската кожа се отделя много вода и детето може да се обезводни, дори без да има повръщане или разстройство. При децата обезводняването настъпва много по-бързо, отколкото при възрастните: малките имат повишена обмяна на веществата, а кожата им е с относително по-голяма площ. Ако детето ви не е фен на водата, давайте чай или сок.

Другият въпрос е каква вода трябва да пият децата. Минералната вода не е подходяща за бебетата и малките деца, съдържа твърде много соли. Дадена инцидентно, например при разходка, няма да навреди.

По-големите деца и възрастните трябва да пият минерална вода разумно, например да се сменят различните видове трапезна вода на всеки две-три седмици и да се редуват с чешмяна или изворна вода.

Ако производителите са добросъвестни и спазват съответните стандарти, най-полезна за малките е изворната бутилирана вода, специално обозначена, че става за бебетата (обикновено с розов етикет).

Добре е да се консумира от прясно отворена бутилка, да не се използва на другия ден. Все повече специалисти смятат, че най-безвредна е чешмяната вода. Особено в райони, за които се знае, че е с добри качества.

Застраховането обаче е задължително, когато вкъщи имаме малки деца. При новородените чешмяната вода задължително трябва да се преварява и то най-малко 15 минути, особено през лятото, когато бактериите се размножават с бясна скорост.

Ако решите да използвате чешмяна вода за по-големите деца, снабдете се с филтрираща кана (струва около 40 лв), филтърът премахва замърсителите, хлорната вар и бактериите.

Отговорът на въпроса колко вода трябва да пият децата е ясен: колкото искат. Ориентировъчeн минимум е 30 мл. за килограм тегло. Тоест едно десеткилограмово дете трябва да приема поне 300мл. вода, а в жегите доста повече.

Но да не забравяме, че често така се улисват в игрите, че направо забравят да пият вода. Затова видите ли, че малкото е зачервило устни и бузки, подкането го да си пийне вода.

Ако обаче детето ви пие огромни количества вода, например 3-4 литра на денонощие, консултирайте се с лекар и направете необходимите изследвания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти