Как захарта влияе на децата

Труден избор
Снимка: Thinkstock

Няма спор, че сладкият вкус на храните е предпочитан, особено сред децата и то още от най-невръстната им възраст, но за съжаление нови проучвания разкриват, че все повече подрастващи прекаляват с консумацията на захарни изделия, което крие редица рискове за тяхното здраве.

Редица изследвания дори свързват приема на повече захар с хиперактивното поведение у децата. Tова е така, защото при повишаване на захарта в кръвта, тялото отделя инсулин, който абсорбира захарта, за да я трансформира в енергия, което често причинява повече неспокойство и раздразнителност.

От друга страна системното прекаляване със захарните продукти води и до наднормено тегло, което вече е факт при 30% от учениците в България, а също така увеличава риска от развитие на диабет тип 2.

Лекарите препоръчват подрастващите да не консумират повече количество захар от това, равняващо се на 3 до 8 чаени лъжички дневно, тъй като редица данни разкриват, че вече масово момичетата и момчетата на възраст между 1 и 3 години приемат захар, чието количество дори надминава 12 чаени лъжички захар за интервал от едно денонощие.

Ако и вашето дете прекалява с употребата на захар, ето какво може да предприемете:
* Газираните напитки и плодови сокове в кутии са едни от продуктите с най-високо съдържание на захар, затова ги заменете с фрешове.

* Старайте се малчуганът вкъщи да се храни редовно с пресни плодове и зеленчуци, богати на фибри, и не забравяйте, че целта не е свързана с това напълно да изключим сладките лакомства от дневното меню на синовете и дъщерите ни, а да контролираме техния прием в здравословни граници.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти