Как се става директор на детска градина

Нели Кацарска
Снимка: Личен архив

Започнахме рубриката "Професии" с идеята да ви представяме успешни в своята професия личности, а фокусът са децата.

Ако вие сте родител или често комуникирате с дечица - не пропускайте да следите, четете и след това - да разказвате на малките за професиите, които ви представяме в нея.

Новият ни гост е директорът на 55-та детска градина "Веселина" в София - Нели Кацарска. С нея се срещна и поговори Симо Колев:

Симо Колев: Г-жо Кацарска, каква е разликата между детски учител и директор на детска градина?

Нели Кацарска: Директорът на детската градина е преди всичко учител, който изпълнява тази длъжност.

Разликата е  в отговорностите и зъдълженията. Директорът организира, контролира и ръководи цялостната дейност на  институцията. За да се справя със задачите стоящи пред него, трябва да притежава комплекс от професионални и личностни качества, като инициативност, самоувереност, справедливост и  способност да работи с много и различни хора.

- Каква искахте да станете, когато бяхте малка?

- Много обичах да чета и моята детска мечта беше да стана библиотекар, представях си как ще мога да изчета всички книги в библиотеката и затова първото ми желание беше библиотекарския институт, но срещу нашият блок имаше детска градина и аз много често се вглеждах в  децата, които играеха на детските площадки  в двора на градината. Учителките бяха страхотни, от оградата виждах колко много обичат децата и как се забавляват заедно с тях.Тогава реших и след като зъвърших педагогическия институт, започнах работа, като детска учителка, в същата детска градина.

- Как се става учител и съответно директор на детска градина? Кои са качествата извън образованието, които най-много ти помагат?

- В момента има огромен недостиг на учители. Много трудно се намират млади хора, на които да им се работи с  деца.

За да станеш учител се изисква едно единствено качество – да обичаш децата, да имаш търпение да ги изслушваш и подход да ги организираш и владееш. Директор се става по- лесно – можеш ли да поемаш отговорност, да взимаш бързи управленчески решения, да сформираш екип от съмишленици,  от хора на които им се работи, да умееш да общуваш, да си инициативен  и вече си директор.

- Можем ли да си говорим на Ти? Кое е най-трудното в работата ти?

- Няма лесна работа, но на мен не ми е трудно. Съвместяването на няколко длъжности - мениджър, администратор, педагог и психолог понякога ме изморява.

- А, кое е най-интересното?

- Най-интересното са срещите с децата и техните родители. Почти всеки ден се срещам с родители на деца от нашата детска градина, говорим, обсъждаме и мислим в една посока, всичко което правим да бъде най-доброто за нашите деца.

- Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти?

- Всяка сутрин много рано съм във филиала. След това се качвам в централната сграда, обиколки по групите, кухнята, администрацията. Преглеждам пощата и започвам справките... Преди една година приключихме работата по един много интересен Европейски проект на тема: „Екология”, две години работихме със страхотни колеги от училища и детски градина от Великобритания, Испания, Швеция, Румъния и Турция. Обменяхме добри практики, обединихме се към една обща цел: „ Да научим децата да пазят земята и природата чиста, за да я ползваме дълго”.Това беше най-интересното предизвикателство през последната година.   

- Ако не беше станала това, което си, какво щеше да работиш?

- След 40 години работа в детската градина си мисля, че не мога да работя нищо друго. Но в едно съм сигурна, че ако сега отново трябва да избирам какво да работя, пак бих избрала детска градина.

- Какво научи в училище и какво не успя да научиш там?

- Беше много отдавна, но си мисля, че в училище съм научила много неща. Имах изключителна класна г-жа Драгиева, която освен по български и литература, ни преподаваше и много житейски практики и съвети. Няма никога да забравя един от нейните съвети: ”Животът е театър, в който винаги трябва да играеш главната роля, ако успееш, ще си успял.” Следвах нейния завет и съм доволна от себе си.

- Колко е годишният ти доход? Колко пари се печелят като директор на детска градина? Чувал съм, че на местата, където директорът е инициативен, плащането е по-добро? Как се получава така?

- Заплатите в образованието са нормативно уредени, с наредба на МОН. За инициативност има допълнително стимулиране или както ние го наричаме диференцирано заплащане, то е веднъж в годината. Там има критерии и показатели, по които се отчита дали директорът работи по проекти, имали през учебната година отличия или награди, повишил ли е личната си квалификация и още др. Моята основна заплата е една от най- високите  юза директор в София. Основната заплата се определя най-вече от броя на приетите деца и вида на детското заведение. Получавам  годишен доход около 15 000 лв.

- Каква е разликата между професията на директора на детската градина и всяка друга професия?

- Всяка професия изисква определени качества и способности.

Директор не е професия, а длъжност, която аз вече 30 години заемам. Моята професия е учител и разликата между учител и други професии е това, че да си учител е призвание, не го ли притежаваш, не ставаш. Децата са изключително чувствителни, притежават невероятен усет, много бързо се ориентират и разпознават хората, които ги обичат. Децата приемат състоянието на възрастния, когато ние сме радостни и те са радостни, когато ние сме тревожни и децата са тревожни, когато ние ги обичаме и те ни обичат. Това е разликата с другите професии, трябва много да обичаш децата и да си всеотдаен към тях.

- Кога за последен път си каза "Обичам си работата"?

- Аз обичам това което правя, наслаждавам му се и го правя с любов. Както е казал Конфуций преди 2500 години „Избери професия която обичаш и няма да ти се налага да работиш дори един ден в живота си”. Аз съм избрала своята.

Всеки ден си казвам – обичам децата и екипа си.  

Припомнете си още:

Откровено от един учител по история...

Професия: познавач на човешката душа

Да обясниш професията си на дете: Део

Да обясниш професията си на дете: Лиляна Павлова

Една професия - може би твоята

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти