Как онлайн игрите ни помагат да учим

Как онлайн игрите ни помагат да учим
Снимка: Thinkstock

Вероятно  всеки от нас е чувал поне за една опасност в мрежата при онлайн сърфирането и поне за едно правило за безопасността на информацията.

Съсредоточени върху "тъмната" страна на интернет, не бива да пренебрегваме и възможностите, които ни осигурява мрежата за научаване на нови неща - един процес, който с помощта на новите технологии може да бъде доста ефективен. 

Улесняването на достъпа до интернет направи възможно ученето във виртуални класни стаи, в които учителят и класът могат да бъдат физически в различни държави, на различни континенти.

Ако не сте попадали на сайта Coursera.com, можете да хвърлите един поглед на множеството курсове на престижни световни университети във всевъзможни области на познанието. Постоянно се предлагат нови софтуерни продукти за обучение, в социалните мрежи може да се открият групи за изучаване на езици, занаяти, изкуства и различни творчески техники.

Повечето български университети също вече предлагат онлайн обучение, а електронните дневници, Фейсбук групите на класа и електронната поща стават все по-предпочитани средства за комуникация между родителите и учителите.

Ако попитате обаче детето си защо влиза в интернет, би било учудващо, ако отговори, че е там заради нещо друго, а не заради игрите. Безспорно е, че днес интернет е форма на забавление, примамлива за малки и големи, и неслучайно социалните мрежи имат огромни и постоянно обновяващи се раздели с игри, а сайтовете с онлайн игри "никнат като гъби".

Производителите на реални детски играчки също не изостават от тенденциите и поддържат на сайтовете си разнообразни онлайн версии на игрите, които може да се играят  с произвежданите от тях герои. Така децата могат да играят с виртуални кукли Барби или с Лего, могат да изпробват различни форми на игри онлайн, да взимат решения, да се състезават, да губят и да побеждават.

Но остава ли време за учене? Дали онлайн игрите са пълноценно занимание, особено когато отстрани детето изглежда "обсебено" и сякаш не може да се откъсне от тях?

Добрата новина за родителите е, че ученето чрез игра е процес, който е възможен и в мрежата. Извършването на повтарящи се действия в игрите автоматизира процесите на запомняне и учене. Затова детето е в състояние с часове да подскача с виртуалния си герой на един и същ екран, само и само, за да уцели оптималната траектория, която ще го изпрати на следващото ниво.

С всеки следващ опит реакцията му става по-добра, а движенията по-точни, въпреки че за възрастния отстрани то изглежда заето с еднообразно и не особено смислено занимание.

Други преки ползи на онлайн игрите са възможността да се упражни английския език и да се научат нови думи и изрази в директен контекст и възможността детето да преживее много ситуации, докато развива техническите си умения и общува със света.

Игрите, които изискват логическо мислене, активират зоните в мозъка, които контролират взимането на решения – например тетрис. Стратегическите игри ни помагат да изграждаме и следваме планове и да правим избор въз основа оценка на възможните рискове.

Не на последно място, достъпът до различни онлайн игри прави децата уверени в работата с нов интерфейс, което оказва доста сериозен принос за развитието на тяхната функционална компютърна грамотност.

Разбира се, както рисковете, така и ползите при използването на интернет, зависят не само от дейностите онлайн, но и от времето прекарано пред компютъра. Затова е от значение личният пример от страна на възрастния и справедливото договаряне на използването на интернет достъпа между родителя и детето.

Ако имате колебания и въпроси за това доколко играта в интернет е полезно занимание за вашето дете или как да насочите интереса му към полезни и безопасни занимания в мрежата, свържете се с консултантите на Българската линия за онлайн безопасност в "Скайп" на blob.bg или на телефон 124 123.

Екипът на Асоциация Родители

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти