Как мистър Дарси и Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ биха възпитавали децата си?

Как мистър Дарси и Елизабет Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ биха възпитавали децата си?
Снимка: Weheartit

Какво се случва след като мистър Дарси и Елизабет Бенет се оженят?

Най-вероятно биха си имали свои деца.

Не само, че това би било естественото продължение на любовта между героите от „Гордост и предразсъдъци“, а и защото това е тяхно задължение да възпитат следващото поколение, което да се грижи за имението Пембърли.

Как биха възпитавали своите деца, как биха ги обучавали, отглеждали?

Върху тези въпроси са разсъждавали много писатели и анализатори на творчеството на Джейн Остин.

Възпитанието на децата в епохата на Джейн Остин

Няколко принципа са били важни при отглеждането на деца в епохата на Джейн Остин и те се забелязват в нейното творчество. Най-вероятно биха били следвани и от героите на „Гордост и предразсъдъци“.

За отглеждането на децата грижата е била на двамата родители, но по-голяма роля имала майката. Наемала се гледачка, която да помага, за да може господарката на имението да се грижи и за други свои задължения.

Маргарет Съливан в своя „Наръчник за Джейн Остин“ описва няколко основни принципа, които са следвали родителите (става дума за аристокрацията) в епохата на Джейн Остин при отглеждането на децата си. Най-вероятно те биха били водещи и за мистър Дарси и Елизабет Бенет, ако книгата имаше продължение в онези години.

Снимка: Weheartit

1. Дръжте децата си максимално повече в провинцията – те имат нужда от пространство, за да бягат и за да играят. А също така няма нищо по-ценно за тях от чистия въздух.

2. Използвайте нови методи за тяхното възпитание – четете романа „Емил или за възпитанието“ на Жан-Жак Русо (основополагащ текст за образованието на личността като гражданин) и книгата„Няколко мисли за възпитанието“ (1693) на Джон Лок (тази книга в продължение на повече от век е била основна за възпитанието и образованието в Англия). Децата са добри и трябва да се развиват естествено, а не чрез потискане.

3. Внушете им добри принципи – научете ги да се гордеят със своята позиция в обществото, но и ги научете какви са техните отговорности и задължения, които произтичат от това – трябва да се грижат за по-малко благословените от съдбата, а така също да предадат семейното наследство на следващото поколение.

Снимка: Weheartit

4. Насърчавайте креативността в децата – дайте им книги за четене, хартия за рисуване или празни листа, в които да пишат своите истории.

5. Не им разрешавайте да безделничат – винаги трябва да им намирате занимания и да правят нещо. Безделниченето води до невежество. Не насилвайте децата да се занимават с нещо, което не искат да учат сега. Веднага намерете друга дейност, която да замени недолюбваната.

6. Давайте им лакомства – ако нищо друго не може да свърши работа, парченце торта може да реши всички проблеми.

Майката е трябвало всяка сутрин след сън да отиде при децата си и заедно с гледачката да им помогне с измиването, с дрехите. Също така проследи как се движат дневните им занимания и да общува с учителите им. В следобедните часове е трябвало да играе с тях или да им чете книга.

Снимка: Weheartit

Родителите е трябвало да възпитат благовъзпитани дами и истински джентълмени, които да се грижат за наследството.

И още няколко разсъждения.

Ако имат синове:

Най-вероятно най-големият син на мистър Дарси и Елизабет Бенет ще наследи имота и ще продължи семейните традиции.

Един от синовете им сигурно ще отиде в армията, а друг – ще заеме църковен пост.

Снимка: Weheartit

Ако имат дъщери:

Ако имат дъщери – вероятно мистър Дарси ще е заделил зестра и за тях, макар че най-вероятно и самите те ще се омъжат за богати наследници.

Елизабет Бенет обаче би дала добро образование на момичетата. Не само, защото в тази епоха всички съветват, че нищо не е сигурно и една дама трябва да е образована, за да може да стане поне гувернантка или учителка, ако не успее да се омъжи и няма кой да я издържа. Но най-вече самата Лизи Бенет е отгледана по този начин и не би допуснала децата й да не получат необходимото знание.

Снимка: Weheartit

Още полезни и интересни теми за родителството:

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти