Как интернет може да бъде полезен на децата при кандидатстване

Как интернет може да бъде полезен на децата при кандидатстване
Снимка: Thinkstock

В ерата на дигиталните технологии е въпрос на няколко клика да получим отговор на почти всеки въпрос, който ни интересува. Съвременният тийнейджър ежедневно търси отговори на десетки въпроси в интернет.

Такъв въпрос е „Къде да уча, след като завърша училище?”. Този въпрос обикновено вълнува цялото семейство, тъй като е свързан с бъдещето на младия човек. Как интернет може да помогне на кандидат-студента да направи своя избор?

Правенето на самостоятелен, информиран и мотивиран избор в голям процент гарантира постоянство и ангажираност за постижения в процеса на ученето в университет.

На първо време, когато темата за избора на университет стане актуална за вашия тийнейджър, предложете му да събере информация за съществуващите специалности, които са близки до професионалната роля, към която се е насочил.

В днешно време професиите са доста размито понятие и съществува възможност една специалност да е вход към различни професионални пътеки.

Доброто проучване на специалностите ще осигури на младия човек по-широка представа за възможностите, които стоят пред него. Търсенето може да става по ключови думи (като напр. „психология”, „изкуства”, „физика”), както и на сайтовете на университетите.

Проучването на специалностите може да бъде комбинирано с правене на кратки тестове за професионално ориентиране. Важно е да се внимава с резултатите – те не бива да бъдат четени буквално, а по-скоро да стимулират себепознанието на младия човек.

Заедно можете да дискутирате интересите му и връзката им с конкретни професии/специалности. Полезен материал е Пътеводител по професионално ориентиране, създаден специално за ученици и учители.

Втората стъпка е да проучите къде се изучават тези специалности и какви курсове включват обучителните програми. Повечето университети имат сайтове с указания и възможности за онлайн консултация по въпроси на кандидатстващите.

Обърнете внимание дали информацията е актуална, ориентирайки се по датите на документите и статиите.

Сайтовете обикновено поддържат информация за таксите и възможностите за стипендии. Когато такава информация липсва, обикновено има оставени възможности за връзка (имейл, бланка за запитвания и т.н.).

Предложете на сина/дъщеря ви да провери репутацията на университетите от списъка му/ѝ.  На сайта на Министерството на образованието например можете да откриете рейтинга на университетите в България според „Професионално направление“, „Град“, „Образователна степен“ и „Начин на финансиране“. Има и други рейтингови класации, като например къде се намира университетът според представянето си в интернет.

Когато става въпрос за образование в чужбина, сайтовете на университетите обикновено предоставят информация на различни езици. Проверете за възможности за консултация по въпросите, които ви интересуват (по имейл, чат или телефон).

Бихте могли да потърсите информация за университета в студентски форуми, където учащите в дадения университет споделят мнението си за курсовете, които посещават. Имайте предвид, че някои университети използват подобни форуми, за да се рекламират и мненията невинаги са автентични. Затова четете информация от няколко различни източника.

При ориентацията към дадена специалност и при подготовката за кандидатстване не пропускайте да се разровите из множеството ресурси, които се предлагат в мрежата.

Образователни сайтове, които предлагат безплатни онлайн курсове на световно ниво по множество специалности са Coursera.com и Khanacademy.org. Лекциите на Ted.com също отварят много любопитни теми и помагат за изграждане на по-богати знания в дадена област. Ако искате пък още подобни образователни възможности, вижте допълнителни предложения тук.

Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти