Как да се справим с вредните навици на детето

Как да се справим с вредните навици на детето
Снимка: Thinkstock

Направо полудяваме, когато видим детето ни как си гризе ноктите и кожичките до кръв, навива и дърпа косата си или смуче палец, сякаш е бебе. Опитваме какво ли не, обикновено с нулев резултат. Само не си мислете, че детето прави това, за да ви ядоса. То не осъзнава своите действия в тези моменти, този навик го успокоява, връща го в безметежното ранно детство върху майчината гръд.

Не се сърдете на малкото, че не ви слуша, на него му е толкова трудно да се откаже от вредния навик, колкото на пушачът да остави цигарите или дебелият човек да ограничи храната. Някои психолози смятат, че това е автоагресия. Има деца, които се чувстват притеснени от прекалените изисквания на родителите си или учителите и насочват породената от това агресия не срещу външния свят, а реагират срещу себе си.

За да им помогнете, първо помислете има ли нещо, което тревожи детето. Проблеми в семейството и скандали пред детето, раздяла с любим човек, изисквания, които не отговарят на възможностите на детето, заангажирани и напрегнати родители, които нямат време за децата си, раждане на друго дете, което го детронира, са част от причините за тревога у малките.

Всеки човек инстинктивно прибягва до заместителни мерки за удоволствие и туширане на напрежението. Няма семейство без проблеми, но доста неприятности могат да бъдат спестени на малките. Показвайте на детето, че го уважавате, цените и много го обичате при всички обстоятелства. И не се чувствайте виновни, ако детето си гризе ноктите, например. Вредните навици обикновено започват в някаква ситуация на напрежение, а после си остават само навик, който с времето ще отмине, както отминава манията по биберона и памперсите.
 
В никакъв случай не се карайте на детето, не му правете постоянно забележки. Така още повече фокусирате вниманието му към проблема. Освен това в определено възраст всяка забрана се приема като предизвикателство и борба за надмощие.

Когато видите, че детето си е захапало пръстите, просто отвлечете вниманието му към нещо интересно, което заангажира ръцете. Създавайте работа на малчугана, накарайте го да нарисува нещо, да сглоби играчка, пъзел, лего, да помогне в домакинството. Добра работа върши играчка със съчма, която се вкарва на определено място, малка топка за мачкане с ръце и най-приятното - компютърните игри. Не го оставяйте да скучае. Безделието поражда всички пороци –и при малки, и при големи.

Опитайте да намажете пръстите с горчив лак (от аптеката) за да му е неприятно, или с нещо цветно (фуксин, гранофурин) уж за дезинфекция, за да се отврати от вида на пръстите.

Поощрението също е добра тактика. Момиченцето ще е доволно, ако му обещаете атрактивен, скъп лак за нокти, но при условие, че пръстите му изглеждат добре.

Ако нищо не помага, а навикът се задълбочава и вреди на здравето, потърсете компетентна помощ от детски психолог.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти