Как да се справим с лошия дъх?

Как да се справим с лошия дъх?
Снимка: Thinkstock

Ако говорите с някой и той отстъпва леко назад, причината е само една: лошият дъх от устата ви. А дали наистина е така, лесно може да се провери. Сложете ръка близо до устата и издишайте в нея. Харесвате ли това, което усещате? Лош дъх имат дори и децата, особено сутрин.

Най-честата причина при тях е стичащият се секрет от носоглътката при постоянните хреми, при "тапи" в сливиците, хронично възпаление в носоглътката. По-рядко неприятни миризми от детската уста се носят от лоша зъбна хигиена и стомашни проблеми.

Кои са причините за лош дъх при възрастните? Най-честата причина (при 80%) е лошата хигиена на устата и по-точно плаката, която се образува върху зъбите. При разграждането на протеините в нея, от микроорганизмите се отделят летливи сяросъдържащи съединения с характерна неприятна миризма. Доказано е, че само 2 часа след почистване на зъбния камък отново започва да се образува налеп, който за един ден вече се превръща в плака. Ако не се отстрани, се разпространява към венците.

Плаката е идеална среда за развитие на вредни микроорганизми и с течение на времето се превръща в зъбен камък. Единственото спасение е редовното миене на зъбите. Така се премахват и хранителните остатъци между зъбите и върху езика, също причина за лош дъх, тъй като лесно загниват.

Цигарите са обичайните заподозрени за лош дъх, но и храната допринася за това. Особено, когато тя е богата на захари и други въглехидрати. Те са добра среда за развитие на бактерии, плаки и кариеси. За миризмата допринасят и други храни, които оцветяват зъбите и съдържат ароматни и летливи съединения, като кафе, черен чай, лук, чесън, риба, сирена, особено сини, пушени.

Важен фактор за лошия дъх е и сухотата на устната лигавица. Слюнката има важна роля, тя отмива хранителните остатъци и потиска растежа на вредните бактерии, като създава неутрална среда в устата. Сухотата може да е в резултат на прием на медикаменти, стрес, диабет, недостатъчен прием на вода.

Ако венците ви кървят, значи имате проблем. Той обикновено отново е свързан със зъбната плака и зъбен камък, при което бактериите навлизат между зъбите и венците. При възпалението на венците (гингивит) миризмата е силна и неприятна.

За да няма проблеми с "аромата" от устата, трябва да се посещава стоматолог два пъти годишно. Профилактичният преглед се поема от здравната каса, необходимо е да носите здравноосигурителната си книжка (тъмносиня).

Редовно мийте зъбите си, включително четкайте със специална четка и езика, използвайте освен четка, също и паста и конец за зъби. Само конецът може да почисти от храна пространството между зъбите.

Ако сте навън, след хранене изплакнете устата и използвайте дъвка без захар. Ролята на "четка" при невъзможност за миене играят и твърдите плодове, ябълки, моркови, репички.

Пийте вода, така се поддържа добро слюноотделяне, което почиства зъбите.

Ограничете консумацията на сладки изделия, заменете ги с пресни плодове и зеленчуци.

Децата трябва да избягват близалки, подсладени сокове, смучещи се бонбони, сушени плодове (лепят се по зъбите), или поне след тяхната консумация веднага да се измиват зъбите. Хигиената на зъбите започва от най-ранна възраст.

Още когато изникнат първите две зъбчета започва тяхното миене сутрин и вечер със специално приспособление, което се слага на пръста на родителя с малко паста за зъби за деца. Това е добре не само за хигиената, но и за създаване на навици. Същинското миене с четка е доста по-късно, когато детето "узрее" за тази дейност, към втората годинка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти