Как да развием езиковите умения на детето

Как да развием езиковите умения на детето
Снимка: Thinkstock

Богатият речник е основата на умението за общуване.

Колкото повече думи знаят децата, толкова по-уверено изразяват собствените си мисли, желания и намерения с другите, а в същото време учат повече за околния свят, защото разбират по-добре постъпващата към тях информация. Това ще им помага и когато се учат да четат, защото по-лесно ще разбират смисъла на текстовете.

Как може да помогнете на детето си да развива речника си?

Идеи за най-малките

Да говорите непрекъснато с детето от най-ранна възраст е един прекрасен начин да започнете изграждането на речника му. Още от раждането може, показвайки му картинки или докато се разхождате навън или из дома, да му обяснявате какво вижда. Разказвайте му какво правите в момента: „Мама включва печката, за да приготви вечеря. Сега ще нарежа един домат и един морков.“ Или докато го преобличате, назовавайте частите на тялото му: „Подай ми ръчичка, сега да обуем едното краче...“ и т.н. Използвайте всеки повод.

Четенето също е важно. За децата са интересни книжки с картинки и рими, кратки стихчета, кратки истории с повтарящи се изречения.

Речниковият запас се развива и с детските песнички. Пейте, децата обичат да чуват гласа ви, а освен това се смята, че така лесно възприемат думите. Когато има възможност, илюстрирайте песничката с жестове, с картинки или с играчки. Това помага на децата да правят връзка между думата и предмета, действието или явлението, което тя обозначава. На страниците на сайта "Детето играе", ще намерите идеи и за песни с действия, с които децата много се забавляват.

Идеи за по-големите

Децата учат много посредством ролевите игри - игра на магазин, на строители, на лекари, на готвач и т.н. Това се все дейности, с които те опознават света на възрастните и усвояват лесно важни думи и изрази. За това помагат и съпътстващите играчки. Детето, боравейки с тенджерки, чинии, тухлички, кубчета, кукленски дрехи, лекарска слушалка, различни продукти от магазина и др, започва да употребява названията им в активната си реч, в най-различни ситуации. Използвайте ролевите игри, за да учите детето на изрази на вежливост, да изразява желания и да планира намеренията си.

Чудесна семейна игра за развитие на езика е торбата за истории. Сложете различни предмети в една торба. Нека след това всеки да извади 5 предмета и да се опита да разкаже история с тях. Задавайте въпроси на детето, за да използва повече думи, да описва и да обяснява.

Приказка без край е игра, която също развива въображението и стимулира ученето на думи. Нека един от вас да започне история, а всеки следващ да я развие като добавя по едно-две изречения.

Четенето продължава да е важно. За да стимулирате детето да използва думите в активния си речник, започнете приказката и спрете в някакъв момент. Нека детето да предположи какво ще се случи по-нататък и как ще реагират героите. Задавайте му въпроси, за да опише повече действия, повече детайли и да използва повече прилагателни. Ако има непознати думи в текста, обяснете ги простичко и след това окуражете детето да ги използва в своята версия за продължение на историята, както и в ситуации от ежедневието.

По забавен начин се учат думи и с играта на детектив. Нека всеки от вас да си избере някакви предмети. Завържете очите на детектива и го стимулирайте да ви задава въпроси, за да се опита да познае какъв е предметът. След това се разменете.

Стимулирайте детето да ви разказва за ежедневните си преживявания в училище, с приятелите или какво е правило, докато ви е нямало. Помагайте му да задълбочи разказа, нека да описва чувства, да изразява предположения, да описва детайли. Окуражавайте го да говори и за бъдещи планове, да изразява намерения.

Любима игра за децата е т.нар. умален свят, при която с помощта на играчки, фигурки, конструктор, материали от природата и други подръчни средства се създава умален вариант на реално съществуващи места, сцени от приказки, истории и др. Те са много полезни игри за децата, защото им помагат да изградят цялостни понятия за познати и непознати светове (примерно: изграждане на селца и градове, показване на света на динозаврите, пътуване в космоса, разходка из саваната и др.).

Освен това могат да изпробват различни роли и действия, да развият фантазията си и най-вече да обогатят речника си. Сценариите изберете според интересите на детето. Докато играете, обяснявайте какво правите, задавайте въпроси на детето, стимулирайте го да разказва истории, да дава идеи как да се развие играта и най-вече да употребява активно думите, които въвежда умаленият свят. Тази игра е чудесна и за развитие на творческите умения и уменията за решаване на проблеми на по-големите деца. Нека те сами да изработят героите, да потърсят например „гигантски растения“ за пещерата на динозаврите, да проучат информация за планетите, да ги направят от вестници и да ги оцветят.

Стимулирайте ги да измислят свои рими. Децата ги обожават, а освен че са забавни, им помагат лесно да помнят думи. Ето една приятна и забавна игра, за да въведете концепцията за римите. На един лист в две колони залепете разбъркано снимки на предмети, животни, растения, които се римуват две по две. Пример: от ляво да има картинки на мечка, а отдясно на буболечка или пък печка. Целта е детето да намери римата на картинката отляво сред картинките от дясната колонка. Когато детето усвои римите, може заедно да измисляте стихчета и дори песни.

Бъдете търпеливи. Колкото и да е естествен процесът на усвояване на езика, ще ви се наложи многократно да повтаряте някои думи и техните значения. Обяснявайте новите думи простичко и нагледно. Давайте примери как се употребява новата дума и окуражайвайте детето само да измисля изречения с нея. Нормално е децата да произнасят думите неправилно или да не ги употребяват адекватно. Казвайте им как е правилно, но подкрепящо и с много внимание, за да не се фрустрират от грешките си. Поздравявайте ги, когато се изразяват добре. Всяко дете се развива със свое темпо.

Развивайте езика като игра, а не като задължителна програма за достигане на конкретни цели. Когато децата се забавляват и изпитват удоволствие от играта, те учат по-добре.

Прочети още:

Как да научим децата да разбират и да се справят с чувствата си

Игри за децата, когато сме вкъщи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти