Как да опазим децата си от вирусите

Как да опазим децата си от вирусите
Снимка: Thinkstock

Времето застудя, децата тръгнаха по ясли и градини и пред лекарските кабинети се извиха опашки. Основен виновник за болестите в детската възраст са вирусите - променливото време и близкият контакт в детските заведения само "подклаждат" инфекциите.

Всеки родител търси вълшебно лекарство за предпазване от болести, но се забравят елементарните мерки, които пречат на вирусите да се разпространяват.

Научете детето да пази околните, когато е болно. Например, когато кашля, да си слага ръка пред устата и да стои далеч от другарчетата си. Знае се, че с пръските при кихане и кашляне се отделят милиони вируси в радиус 2-3 метра около болния.

Детето винаги трябва да има подръка носни кърпички, най-добре еднократни, които се изхвърлят след употреба. Ако киха в шепичка, с ръцете си разнася вирусите по околните предмети, които се докосват от другите деца и те се заразяват.

Болното дете трябва да си остане вкъщи за няколко дни. Много родители се затрудняват да отсъстват от работа, но болното им дете със сигурност ще зарази поне десетина деца в групата. Вирусите са много заразни, предават се по въздуха и от предмети, а в групата в градината, където децата играят накуп и са в много близък контакт, заразяването е направо мълниеносно.

Обърнете специално внимание на храненето. Ако детето не се храни рационално, не е любител на плодовете и зеленчуците, а набляга на сладкишите и шоколадите, чакат ви неприятности. От една страна лакомствата убиват апетита за полезните храни, от друга тестените храни предизвикват гниене в червата и унищожават нормалната чревна флора, която е защита на организма срещу вредните бактерии и вируси.

Естествен източник на витамини са плодовете и зеленчуците. Не всички ги обичат, обикновено и родителите на тези деца не са фенове на зарзавата. Има начин да се накара детето да хапва плодове, съобразете се с вкуса му и предложете прясно изцеден сок, привлечете вниманието му като сложите в чашката сламка, чадърче, ако трябва подсладете с мед или направете коктейл от няколко плода, за да е по-вкусен сокът.

Плод може да се сложи и в киселото мляко, в десерта или в кашата на най-малките. Ако до компютъра се постави чиния с парченца плод вместо чипс, те най-вероятно ще бъдат изядени. За да е здраво, детето трябва да получава освен витамини и белтъци, въглехидрати и мазнини –мляко, пълнозърнест хляб, масло, крехко месо, яйца, риба и т.н.

Неподходящото облекло е предпоставка за разболяване. Ако краката са студени, рискът се увеличава, но ако детето е навлечено прекалено и се изпотява, тогава наистина се разболява. Палавите деца, които са постоянно в движение, обличайте по-леко, дебелите дрехи са за кротките, които се задържат дълго на едно място.

Ваксинирайте децата с противогрипна ваксина, особено ако страдат от хронични заболявания (астма, диабет, сърдечно-съдови, бъбречни и др.), често боледуват и са склонни към усложнения. Ако след всяка хрема детето прави отит, бронхит, пневмония, синузит, сега е времето да поставите противогрипна ваксина.

Но имайте предвид, че тази ваксина пази само от три щама на грипния вирус, но не и от десетките останали вируси. За децата, боледуващи от бактериални инфекции, е подходяща ваксина против пневмококи.

Ако детето ви боледува често, може да му дадете някое от средствата за укрепване на имунната система. Непременно се посъветвайте с лекар, преди да купите лекарство от аптеката, всеки медикамент има странични действия, които не са безобидни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти