Как да научим чужд език извън училище

Как да научим чужд език извън училище
Снимка: Thinkstock

Трябва да признаем, че обстановката в училище невинаги предразполага към успешно усвояване на знанията. Всички искаме децата ни да владеят поне един чужд език, но в класната стая няма как да го постигнат напълно.

Помолихме за съвет нашите експертни приятели от Образователен сайт № 1 на България – Уча.се, как можем да помогнем на децата да подобрят знанията си по чуждите езици и ето какъв списък от практически решения ни предложиха те.

 Филми

Според Уча.се един от най-доказаните начини за децата да свикват и разбират чуждата реч е гледането на филм на съответния език. Разбира се, тематиката на филма и използваната в него реч трябва да бъде съобразена с възрастта на детето.

Музика

Подобно на филмите, и песните помагат на децата по-лесно да възприемат фрази и езикови специфики при чуждия език. Понякога дори популярните песни дават по-добра представа за масовите разговорни изрази на дадения език от учебниците, тъй като последните рядко представят по-неформална реч.

Книги

Съвсем очаквано към списъка се добавят и книгите на чужд език. Те помагат за по-лесното привикване към непозната лексика. Доказано е, че децата научават най-много нови думи чрез четенето на текстове на чужд език, които са им интересни.

Участие в международни проекти

Един от много добрите варианти за практика са различните международни ученически проекти, които обикновено изискват от учениците да владеят чужд език. Децата обичат да се включват в нови предизвикателства и да се доказват на едно по-високо ниво.

Летни лагери в чужбина

Спрямо възможностите ви един от най-добрите варианти за подобряване владеенето на чуждия език от вашите деца е летния лагер в чужбина или всякакви други ученически обмени. Подобно потапяне в автентичната чужда среда помага на децата да проверят знанията си и наваксат пропуските по естествен път.

Писане във форуми

Ако децата имат определена страст или тема, по която обичат да говорят, могат да се възползват да говорят с други фенове от целия свят в различните международни форуми в интернет. Например, ако детето ни обожава да играе някоя конкретна видео игра, то може да открие и други фенове, и да тренира знанията си по чужд език във форум, посветен на играта.

Видео уроци

Разбира се, от Уча.се напомнят, че техните видео уроци по чужди езици са също отлично средство за придобиване на знания по чужд език, тъй като са разработени на разбираем и интересен език за децата. Образователният сайт предлага видео уроци по английски, немски, френски, испански и руски език.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти