Как да изпратим детето за първи път на лагер

Как да изпратим детето за първи път на лагер
Снимка: Thinkstock

За много хора лагерът е дългогодишна семейна традиция. Тези от нас, които сме ходили по лагери и имаме хубави спомени от това време, сега изпращаме и децата си без проблем.

За други детските лагери изглеждат почти нелогично. Дали да изпратите детето си на лагер в даден момент?

Основният въпрос, който като родители ни тревожи, е страхът от раздялата, пишат от kidssports.bg. Следва да си зададем открито въпроса: "Кой всъщност се страхува от раздялата - ние или детето ни?"

Разделянето е част от израстването. Прекалените грижи на родителя увеличават страха на детето. То, изплашено от раздялата, е много чувствително към това дали майката изпитва същите чувства и емоции като него.

Не изказвайте вашите колебания пред детето, напротив – разкажете му колко забавно и весело е да бъде на лагер. Раздялата с мама и татко подготвя детето да бъде уверено в себе си и готово за следващото предизвикателство.

Родителите, чийто деца са посещавали лагери, организирани от  детската градина, са малко по-спокойни, а и техните деца са по-самостоятелни. Проблемът с раздялата стои пред родителите, чийто деца никога не са се отделяли от тях, дори и за една нощ.

За това е препоръчително първият лагер на вашето дете да е с позната компания – лагер, организиран от детската градина, от езиковата школа, от клуба по танци или с няколко познати деца.  Важно е детето да не отива за първи път в абсолютно непозната среда и сред непознати хора.

Но всъщност родителите винаги ще се притесняват – дали ще се грижат добре за децата, дали детето ни ще се подсеща само да си измие зъбите, дали ще си изяде обяда, дали изобщо храната ще е по вкуса му, дали ще се сети да си смени мръсните дрешки или мокрите чорапки.

За да избегнем всички тези притеснения е важно да следваме наколко основни правила:

• Проучете лагера, който сте избрали, за да  бъдете сигурни, че той отговаря на интересите на детето и възрастта му. Има много разнообразни възможности – спортен лагер, лагер с конна езда, лагер с арт занимания, приключенски лагер, лагер с чуждоезиково обучение и т.н.

• Поговорете с организатора и го помолете за препоръки относно багажа на детето

• Уточнете с организатора кои часове са подходящи за обаждане по телефона

• Проверете прогнозата за времето, за да съобразите какви дрехи и обувки да приготвите

• Изгответе списък за багажа и го подредете заедно с вашето дете - обяснете му кое къде слагате – паста за зъби, крем за слънце и т.н., а дрехите подредете по пликове за всеки ден от престоя (така детето ще знае всеки ден какво да облече)

• Помолете педиатъра ви да изготви списък с лекарства при нужда и ги предайте на ръководителя на групата. Ако детето ви има някакви алергии или хронични заболявания, информирайте организаторите

• Позволете на детето си да вземе занимателни игри и някоя любима играчка

• Консултирайте се с организатора колко джобни пари е необходимо да носи детето в зависимост от организацията.

И най-вече помнете, че този лагер ще остави незабравими спомени на вашето дете!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти