Как да използваме интернет по-пълноценно

Всички пред компютъра
Снимка: Thinkstock

Ако до преди няколко поколения дори книгата беше лукс, то сега съвременните деца са в досег с неизчерпаеми източници на информация. Това им дава възможност да черпят от огромните ресурси, които технологиите им предлагат. Но какви са реалните рискове и кои са по-скоро резултат от притесненията на предходните поколения, за които виртуалният свят не е "втора природа"?

Важно е все пак да се направи разлика между потенциалните за децата рискове и реалната вреда. В онлайн пространството развиването на умения е свързано с рискове, които подрастващите (а и възрастните) е нужно да поемат, за да се развиват.

По-голямата свобода да се изпробват нови възможности, които мрежата предлага, води до по-големи рискове, но разбира се, всяко едно "научаване" е съпроводено с такива - например, когато се учим да караме колело или кола - това  носи риска от падане или нараняване. Рискът обаче е само вероятност нещо да се случи, но не е задължително да се превърне в реална вреда.

Множество изследвания потвърждават, че повечето деца използват незначителна част от възможностите, които мрежата им предлага, и следователно уменията, които изграждат - са далеч по-малко от тези на момичетата и момчетата, които се възползват в по-голяма степен от предлаганите им възможности.

Например колкото повече децата се ограничават в използването на онлайн пространството само за училищните им дейности или игри, толкова по-малко умения ще изградят за сътворяване на виртуалния си свят и за интернет социализация.

Колкото и да са противоречиви мненията на възрастните, всъщност чатът, споделянето на информация, създаването и участването в различни блогове са част от дейностите, които дават възможност децата да изграждат умения за комуникация, да подбират от изобилието информация, т.е. да изграждат критично мислене, да поставят и отстояват собствените си граници.

Точно както в живота, и в училище развитието е свързано с изкачване по стълбата на възможностите, които ни се предлагат заедно с развиването на конкретни умения. Дигиталните умения са неделима част от ежедневието ни, ето защо е нужно да помогнем на синовете и дъщерите си да изградят такива, за да бъдат най-добрите деца, които могат да бъдат в реалния и виртуалния свят.

Затова е важно да бъдем креативни, но и предпазливи и винаги да знаем, че когато се изчерпят собствените ни ресурси можем да се обърнем за съвет към приятел или към Българската линия за онлайн безопасност – БЛОБ на телефон 124 123, имейл: helpline@online.bg или скайп: blobbg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти