Как да изберем играчка за детето си?

Как да изберем играчка за детето си?
Снимка: Thinkstock

Факт е, че детето, за да играе, има нужда от играчки.

Но кои играчки са подходящи? Кои играчки развиват неговите умения и го учат на нови неща? Кои играчки са наистина забавни?

Скъпи или евтини играчки?

Отговорът е – качествени и безопасни!

Най- добрите играчки за децата са тези, които позволяват множество манипулации, издържливи са при всякакви условия и след дълга игра са почти в идеално състояние. За децата не е приоритет да пазят играчките си, а да ги изследват активно. Нормално е да ги блъскат, удрят, да ги пробват дали може да летят, какъв звук ще издадат като паднат отвисоко, ще продължат ли да се движат, ако ги затиснат и т.н.

Разбира се, може да ги научите постепенно да са по-внимателни, за да ги имат по-дълго, но не искайте от тях да гледат играчките си като в музей. Няма нищо по-тъжно от това да ти купят играчка и да не ти дават да играеш с нея, за да не я счупиш.

Затова, когато се чудите дали да купите скъпа играчка, попитайте се как ще се чувствате, ако детето много скоро я разглоби или ѝ придаде нов дизайнерски вид или реши да я пусне да плува, а за нея това въобще не е привично и ѝ предвещава още само минути живот. Ако дишате спокойно, купете играчката.

Много или малко играчки?

Добре е да знаем, че изобилието от играчки не помага на играта, дори напротив, може да доведе до това детето непрекъснато да започва и да спира да играе с дадено пособие, защото вниманието му е привлечено от още безброй неща.

Ориентирайте се по интересите на детето. Ако харесва влакчета, осигурете му влакче, ако обича да играе на топка, купете топка.

Със сигурност по магазините ще откриете и други варианти, с които ще ви се прииска да обогатите опита на детето и е добре да му купувате играчки, с които да му осигурите нови знания и преживявания, но нека това да е по една играчка за даден момент, а не всичките възможни накуп.

Купени или домашно направени играчки?

Някои играчки са интересни на детето само за кратък период от време и не е необходимо да давате луди пари за неща, които скоро ще са реквизит в коша за играчки. Вместо това, може да си ги направите сами.

Разбира се, не всичко може да се направи в домашни условия, защото няма как да си осигурите всички материали и да гарантирате пълната безопасност на играчката, но определено има стойност заедно с детето да сътворявате играчки. Това изгражда силна емоционална връзка помежду ви, учи детето на творчество и не на последно място му носи истинското удоволствие да играе с нещо, в чиято направа е участвало.

Развиващи или забавни?

И двете. Когато една играчка е забавна за детето и същевременно му позволява да учи и развива определени умения, това е прекрасна играчка. Децата учат, играейки и много се забавляват, когато играта ги изправя пред съобразени с възрастта и уменията им предизвикателства.

Развиващата играчка стимулира усвояването на важни за дадена възраст умения и спомага детето да става по-самостоятелно. На страниците на "Детето играе" може да намерите много насоки за развиващи игри за деца от 0  до 5 години.

Важното е, когато подбирате играчка, да избягвате тези, които позволяват само един начин на игра, защото детето механично го заучава и това не води до никакво съществено развитие.  

В скорошно изследване за детската игра се казва, че има повече стойност в играчките, които позволяват различни стратегии и начини на игра и измисляне на роли, отколкото играчките, при които всичко е зададено и детето е само потребител на чужд сценарий. Затова педагозите препоръчват да наблегнете на играчки, които от една страна оставят детето да измисли как да му служат за игровия замисъл, а от друга – играчки, които стимулират детето да търси творчески решения, да опитва, дори да допуска грешки и пак да търси решение, без натиск и стрес. Така се развиват логическите им умения, творчеството и въображението, научават се да откриват разлини функции на една и съща играчка и да развиват сюжета на играта.

Представете си само какво едно дете може да направи с купчина камъни. Може да строи с тях, да цели по кутийки и да развива точността си, да ги използва като теглилки на везна и още много други неща. От едно бивачно фолио може да се направи палатка, наметало на супер герой или костюм на космонавт. Като краен резултат детето вижда конкретен резултат от усилието си и става много по-уверено, вместо просто да преповтаря действия, които някой друг е програмирал за него, без възможност за творчество, а само за изпълнение.

Дори в компютърните игри има тенденция да се мисли как детето може активно да конструира играта. Такава възможност дава технологията добавена реалност (augmented reality). Посредством камера се прави връзка между реалността и таблета и детето може да създава цели светове с традиционния начин на рисуване и минути след това да ги види анимирани на екрана като живи, може да строи реални кули, а след това виртуално да решава различни казуси, за да ги защити. На страниците на Детето играе може да намерите повече информация за тези игри.

Когато избирате играчки на децата си, се водете от техните интереси, ниво на умения, възраст и най-вече потребността да бъдат творчески личности, които да създават свои светове на игра и фантазия.

Прочети още:

 Как да помогна на детето ми да се справи с разочарованието?

 Важните уроци за деца, но не училищните

 Игра за момичета, игра за момчета

 Знаем ли как да четем на детето?

 Как да научим децата да разбират и да се справят с чувствата си

 Как да развием езиковите умения на детето

 Как да възпитаме децата, за да имат самочувствие

 Игри за децата по време на път

 Игри за децата, когато сме вкъщи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти