Как да доставяме повече пълнозърнести храни на нашето дете?

Как да доставяме повече пълнозърнести храни на нашето дете?
Снимка: Nestle

Доц. д-р Веселка Лалева Дулева

Всяка храна, приготвена от пшеница, ориз, овес, брашно, ечемик или друга зърнена култура е зърнен продукт. Хляб, макаронени изделия, овесени ядки, зърнени закуски, питки, приготвени от пълнозърнесто брашно са пълнозърнести продукти. За полезно хранене СЗО (Световна Здравна организация) съветва в ежедневното меню да се включват богати на влакнини (фибри) храни, като се препоръчват пълнозърнестите храни пред рафинираните зърнени продукти.

Количеството пълнозърнести храни, които са необходими за деня, варира според възрастта, пола, както и от нивото на физическа активност. Повечето възрастни трябва да консумират зърнени храни при всеки хранителен прием, като най-малко половината от тях е препоръчително да са пълнозърнести.

При малки деца до 3 годишна възраст пълнозърнести храни не се препоръчват поради незрялостта на стомашно-чревния тракт. В САЩ се препоръчва след втората година постепенно и в малки количества включване на пълнозърнести храни, но един до два хранителни приема на седмица и то в комбинация с рафинирани брашна.

След навършване на 3 години до 7 годишна възраст се препоръчва включване на пълнозърнести продукти (пълнозърнест хляб, хлебни, макаронени и тестени изделия от пълнозърнесто брашно, овесени ядки, жито, царевица, ръж, елда, просо и др.) най-малко в четири хранителни приема седмично.

При деца от 7 до 18 годишна възраст се препоръчва консумирането на пълнозърнести храни чрез замяна на рафинирани продукти с пълнозърнести най-малко в три дни от седмицата.

Как да научим децата да хапват повече пълнозърнести храни?

Пълнозърнестите храни са важен компонент от хранителния прием на децата. Но често те не искат да хапват балансирана храна за сметка на други по-вкусни, но не дотам хранителни продукти. Важно е самите вие да им дадете пример, като ядете заедно с тях пълнозърнести храни или закуски.

Да се научим да се наслаждаваме на пълнозърнестите храни, е просто въпрос на трениране на вкуса, привикване към съдържанието и хранителния състав на зърнените храни. Ето няколко идеи как да научим децата да хапват пълнозърнести храни:

1. Планирането на менюто поне за няколко дни дава по-добра възможност за осигуряване на разнообразие на храните. Включването в менюто ежедневно на зърнени храни и при избора на храни предпочитането на пълнозърнестите зърнени храни – пълнозърнест хляб, кафяв ориз, спагети от пълнозърнесто брашно, овесени ядки, зърнени закуски и др. осигурява прием на пълнозърнести храни. При децата в ученическа възраст се препоръчва ежедневно присъствие в менюто на хляб и други зърнени храни, като поне половината от белия хляб е добре да се замени с пълнозърнест.

2. Включвайте в менюто си повече зърнени закуски, макаронени изделия, спагети, юфки, приготвени от пълнозърнесто брашно. Подходящ избор за здравословното хранене е кафявият ориз, пълнозърнестите асортименти и тези, на чийто етикет е означено, че са приготвени от пълнозърнести брашна или са обогатени с трици (влакнини). Важно е да се следи информацията за състава на зърнените хранителни продукти, представен върху етикетите.

Родителите трябва да бъдат добър пример чрез консумиране заедно на пълнозърнести храни или закуски.

3. Включвайте децата в избора при пазаруване и приготвяне на пълнозърнести храни, при опитване на нови рецепти и видове пълнозърнести храни и закуски. Важно е децата да бъдат информирани за ползата от консумирането на пълнозърнести храни, за необходимостта от търсене на ниформация при подбора на храните за деня.

4. Избирайте пълнозърнест хляб, зърнени храни, кифли, гевреци и бисквити. Насладете се на обяд със сандвич от две филийки пълнозърнест хляб, или на пълнозърнеста питка.

5. Яжте пуканки, приготвени без мазнина. Какво по-лесно от похапването на пуканки през деня? Пуканките са лесен начин да запълните липсващата доза от пълнозърнести храни.

6. Направете леките похапвания пълнозърнести. Проверявайте етикетите, понеже дори продукта да е пълнозърнест е възможно да е с високо съдържание на мазнини, калории и натрий. Приготвяйте сандвичи с пълнозърнест хляб.

7. Започнете деня си с купа пълнозърнеста закуска. Проверете етикета на продукта преди покупка! Проверете съдържанието на захар, колкото по-малко, толкова по-добре.

8. Добавете пълнозърнесто брашно към вашите печени храни. Можете да замените една трета от брашното с пълнозърнесто, овесено при приготвяне на храната. Направете пълнозърнеста питка или пица

9. Избирайте кафяв ориз и пълнозърнесто или смесено брашно. Пригответе си ризото, пилаф. Добавяйте кафяв ориз и зеленчуци в супи.

10. Избирайте пълнозърнесто или смесено брашно. Опитайте пълнозърнести макарони, или някои от макаронените изделия направени от смес на пълнозърнено и рафинирано жито.

11. Експериментирайте с различни зърнени храни. Правете салата с пълнозърнести кротони, семена ечемик, елда, кафяв ориз, просо, сорго. Добавете сурови зърнени закуски към кофичка кисело мляко, добавете пресни плодове, използвайте като десерт или закуска.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти