Ива Дойчинова: Закуската може да бъде забавна

Ива Дойчинова
Снимка: Nestle

Да закусваме вкъщи
От какво се прави закуската? От вкус, мирис, любов и добри идеи в главата на мама smiley Нека не звучи като майтап, защото най-важните съставки на закуската са любовта към децата и знанието кое е най-добро за тях.

Това, че закуската е изключително важна част от храненето за деня мисля, че знаем всички. Но пък времето сутрин е малко, сънени сме и затова често я заменяме с джобни за децата да си купят нещо навън.

Това нещо обаче често е със съмнително качество и не е най-доброто за нашите деца. Изходната точка е най-добрата закуска за нашите деца - избираме ние и я осигуряваме вкъщи.

Закуската заедно може да спомогне за изграждането на здрави семейни отношения и по-добри хранителни навици. Когато мама или татко са станали малко по-раничко, за да събудят детето и да му поднесат ароматна и вкусна закуска това осигурява близост, защитеност и уют от сутринта.

Не е нужно това да струва много усилия или време – просто да знаем кое е полезно за децата и да осигуряваме нужните продукти вкъщи.

Балансирана закуска
Зърнените храни са в основата на пирамидата за здравословното хранене. Точно те са в основата и на добрата закуска. Разликата, която трябва да правим като родители, които възпитават хранителните навици на децата си, е в това кои зърнени храни да изберем – тестените продукти от бяло брашно или пълнозърнестите храни. Точно пълнозърнестите храни са пълноценни.

Там природата е дала всичко – витамините, минералите, скорбялата, фибрите. Ето защо моят избор пада върху тях.

Сега вече е лесно – пълнозърнести закуски с контролирано съдържание на захар и сол са тези, които вземам за моите деца. Като човек, който е избрал балансиран начин на живот за себе си, смятам, че трябва да предам тези навици и знание на децата си.

Да се забавляваме на закуска
Отделете малко време, за да се позабавлявате с хлапетата, докато приготвяте сутрешната им закуска. Когато децата се забавляват, те ще приемат и по-лесно закуската и възпитаването на добри хранителни навици.

Вкусната и полезна закуска може да се направи по много начини и те да са забавни за децата. Различни видове зърнени закуски могат да се комбинират със сушени плодове, които децата да добавят по свой вкус: боровинки, сурови ядки, екзотични плодове, ленено семе. Така им давате възможност сами да приготвят нещо красиво за очите, а и за небцето.

Сандвичите от пълнозърнесто хлебче могат да станат забава с комбинациите от сирена, сезонни зеленчуци и качествено филе. А ако някой сандвич остане в повече – завийте го красиво – и в ученическата чанта. Късче любов от мама за късната сутрин smiley

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти