Искат да забранят на мъж да стане баща, прекалено възрастен е

баща син
Снимка: Thinkstock

Винаги ни е изглеждало несправедливо това, че жените имат краен срок за създаване на бебета и се чувстват притиснати от времето да вземат това важно решение.

А междувременно мъжете, способни физически да създават деца до преклонна възраст и нямат това усеща за изтичащо време.

баща син
Снимка: Thinkstock

Един случай във Франция обаче e на път да създаде прецедент и да послужи като аларма за мъжете, че нямат безкрайно много време да станат бащи.

Става дума за 69-годишен мъж, който иска разрешение да използва своя замразен генетичен материал, за да може неговата доста по-млада жена да зачене инвитро в чужбина.

баща син
Снимка: Thinkstock

Агенцията по биомедицина във Версай е сезирала административния съд, защото смята, че този мъж е прекалено възрастен, за да стане баща.

Биоетичната комисия към агенцията иска да се определи максимална възраст за бащинство от асистирана репродукция (инвитро) и тя да е 59 години.При жените такава възраст вече има – 43 години.

Вероятно си спомняте силния обществен отзвук при онзи случай на 60-годишната жена от Плевен, която забременя интвитро с близначета.

баща син
Снимка: Thinkstock

Сега такъв морален въпрос вече има и за мъжете – тяхната роля далеч надхвърля тази по осеменяването и затова е нужно бъдещият татко да е на възраст, която да му позволява да участва активно в живота на детето си поне 15 години.

Въпросът с възрастта на бащите е актуален и когато става дума за естествено зачеване.

Има прекалено много жени, които се подлагат на инвитро процедури, защото мъжете до тях прекалено дълго време са отлагали.

Може би е време и мъжете да си дадат реална сметка, че участват наравно с жените в голямото чудо, наречено нов живот  и че и те, също като жените, трябва да си дадат сметка, че времето изтича.

Още за родителството

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти