Игрите от нашето детство

Игрите от нашето детство
Снимка: ThinkStock

Велина Томова

Вече е студено и излизането за игра навън става все по-малко възможно. И изниква въпросът „как да се забавляваме с децата“.

Освен купищата играчки, които вероятно са им омръзнали, и таблета, който пък сигурно вие не искате да им предлагате непрекъснато като начин за забавление, можете да поиграете с децата си на онези игри, с които ни забавляваха нашите баби, когато ние самите бяхме деца.

Дай, бабо, огънче

Допирате върховете на пръстите на двете ръце едни към други. Детето слага пръстче на кутретата ви – това е най-ниското „стъпалце“ към къщичката на бабата, и казва „Дай, бабо, огънче“.

Бабата, т.е вие, отговаря: Качи се по-нагоре. Детето премества пръстче на следващото стъпалце и пак казва „Дай, бабо, огънче“.

Репликите се разменят, докато пръстчето на детето стигне до показалците. Пред него се отваря „двора на къщата“ – разстоянието между дланите ви.

Когато то отново попита за огънче, бабата му отговаря „Влез вътре и си вземи“.

„Страх ме е от кучето“, отговаря то. „Кучето го няма“, лъже „бабата“.

Детенцето пъха ръчичка в „двора“ между показалците и палците, майката я хваща с две ръце и казва: „бау бау бау“.

После ролите се сменят.

Великани и джуджета

Тази игра можете да играете и когато имате малки гостенчета. Майката казва „джудже“ и всички дечица трябва да клекнат ниско долу и да се свият.

После майката казва „великан“ и всички трябва да скочат нагоре и да се протегнат колкото се може по-високо, сякаш са истински великани.

Варило мишленце кашичка

Детенцето изпъва длан и майката започва да „вари каша“ в дланта му (прави кръгчета с пръст) и разказва „Варило мишленце кашичка, варило мишленце кашичка. Дало на палчето, дало на показалчето, дало на средния пръст, дало на безименния, но на кутренцето не дало“.

„То се разсърдило и си тръгнало“. С две пръстчета майката тръгва по ръчичката на детето нагоре към вратлето, все едно ходи човече, и казва „То вървяло и плакало, вървяло и плакало и еееееей тук стигнало“ и мушва ръка във вратлето на детето, което, разбира се, има гъдел и се смее неудържимо.

А вие кои игри помните от детството си, които можем да покажем на децата си?

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какво великденско съдържание искате в Edna.bg?

Абонамент