Игри за Коледа и Нова година за малките и големите

Игри за Коледа и Нова година за малките и големите
Снимка: Thinkstock

Предстоят едни от най-чаканите празници през годината. Имаме на разположение много дни, в които да играем с децата си и да преживеем прекрасни мигове заедно.

Ето и няколко идеи как да увлечем децата в занимателни и полезни дейности и игри:

Как ухае зимата?

Сигурно много от вас свързват зимата и Коледа с уханието на портокал и канела.

Нека да направим от това игра. Пригответе една кошница с различни материали за изследване. Сложете шишарка, пръчка канела, ванилия, карамфил (подправка), портокал, ябълка, дюля и друго, което сметнете за подходящо. Поднасяйте обектите към нослето на детето, за да може да ги помирише. Ако ароматът му хареса, задръжте го, ако не, махнете го. Играта е подходяща за деца над 6 месеца. Когато избирате ароматите, съобразете да не са алергенни. Когато играете с бебета, внимавайте да не дръпнат и да не се опитат да отхапят или погълнат поднасяния обект.

Снимка: netinfo

Низане на гирлянди

Какво по-хубаво от това да направите украса заедно с детето - хем ще развиете фината моторика, хем ще получите оригинален дизайн, хем ще се забавлявате заедно с детето. Може да ползвате най-различни материали за низане: предварително оцветени и нарязани на пръстенчета рула от тоалетна хартия, макарони, макари от конци, големи копчета, външната кутия на кибритени кутийки, нарязани слами, едри мъниста и т.н. Намерете клечка или сламка, която може да се провира през избраните материали за низане. Завържете в единия ѝ край канап и покажете на детето какво се очаква от него. За да не изпада низа, в края на връвта сложете парче плат. Задължително украсете дома си със саморъчно направените гирлянди.

Снимка: netinfo

Украсяване на елха

Далеч преди да украсите истинската елха, може да се забавлявате и упражнявате с елха, изрязана от картон или филц. Хубавото на тази игра е, че удоволствието да подреждате елхата и творите играчки може да се повтаря по няколко пъти на ден, всеки ден до Коледа, че и след това. Нека елхата да е с размерите на детето и я закрепете на стена на удобно място в дома. Ако използвате филц, играчките може да се закрепват с помощта на велкро лента или копчета. Ако направите елхата от картон, то играчките може да се закрепват със самозалепваща се лента.

Отделете време да направите играчките с детето. Нека да рисува, да ниже, да лепи, да .работи с пластилин, вълна, памук, хартия. Тук фантазията определя резултата. Идеи за саморъчно направени играчки и още много възможности за игра по време на празниците може да намерите в „Детето играе“.

Снимка: netinfo

Домът на дядо Коледа

Ще е прекрасно да заведете детето си да види дома на дядо Коледа в Лапландия, но това не винаги е възможно. Хубавото е, че до далечния Север може да се пътува и с книга и снимки в ръка и много, много фантазия.

Предизвикайте детето да направи модел на дома на дядо Коледа.  За целта осигурете всякакви материали: тесто за игра, мъниста, филц, памук, клончета от елха, фигурки на елени, шишарки и т.н.  За да е по-автентично накрая може да извадите и лед от хладилника.

Работете заедно с детето. Помагайте му да прецени какво да включи: сняг, дървета, къщата на дядо Коледа, къщата на елените, шейната, джуджетата и т.н. Задавайте му въпроси: какво прави дядо Коледа през деня, къде обича да ходи и т.н.

Разширете знанията на детето си като му дадете информация за интересни явления от Севера. Покажете снимки от северното сияние, добавете информация за храната, къщите, облеклото и начина на живот на северните хора.

Снимка: netinfo

Сурвачка

Украсете заедно сурвачката тази година- помогнете на детето да направите нанизите, нека да опита да омеси кравайчетата. Нека детето да предложи кой наниз къде да сложите и с каква прежда да увиете сурвачката.

Докато работите, му разкажете за традицията и упражнете наричането за здраве, което се изпълнява по време на сурвакането.

Снимка: netinfo

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти