Игри за децата по време на път

Игри за децата по време на път
Снимка: Thinkstock

Децата не обичат да стоят дълго на едно място. Дори и да обичат да пътуват, лесно им омръзва и започват лека-полека да се изнервят.

Ето какво може да направите, за да направите пътуването си интересно и забавно и децата да не усетят как минава времето:

Занимания за най-малките

Бебетата обикновено спят в колата, но ако пътуването продължи твърде дълго, скоро кроткото мъркане се превръща в изнервен плач. Детето има нужда да се раздвижи и да смени позицията. Най-добре е на всеки час и половина -два да спирате и да правите почивки, с които то да се разнообрази. През останалото будно време може да приложите малки трикове, с които да държите вниманието му ангажирано.

Бутилка с вода. Необходима ви е съвсем обикновена пластмасова бутилка, пълна наполовина с вода. Разлюлейте шишето напред-назад и бързо, и бавно и го разтръскайте, за да се появят мехурчета. На детето вероятно ще му хареса да наблюдава танца на водата. Ако прояви интерес, дайте му да опита и само да раздвижи водата като преди това, разбира се, трябва да се уверите, че капачката е добре затегната.

Късане на хартия. Децата обожават звука от късането на хартия и това ще осигури още малко спокойно време в колата. И да не сте предвидили, на всяка бензиностанция, може да купите вестник или списание за тази цел. Ако детето може, дайте му и на него да къса. Колата вероятно ще се огласи от смях.

Четете книжки. Пригответе си книжки за из път. Разказвайте и показвайте картинки. Преправяйте си гласа, за да дадете живот на участващите герои и предайте достоверно чувствата, които изпитват. Това ще държи вниманието на детето и ще направи пътуването му по-приятно. За най-малките бебета са подходящи черно-бели картинки, тъй като зрението им все още е ограничено. На сайта „Детето играе“ може да намерите комплект от такива картинки и още много занимателни игри.

Тихи книжки. Тихите книжки се изработват от филц и на страниците им има много занимавки за децата: откопчават и закопчават копчета, ципове, връзват връзки, сортират плодове, преместват апликации от едно място на друго и т.н. Тихата книжка дава възможност деца от различни възрасти да се занимават самостоятелно дълго време и погълнати от игра, да забравят, че са вързани на столчето в колата. Може да си я направите и сами или да си я поръчате.

Пейте. Ако детето е започнало да се изнервя, попейте му любимите песни. В колата е хубаво, защото всички могат да пеят и е много вероятно хоровото изпълнение да успокои малкото.

Торба с тайните. Носете една торба, пълна с безопасни предмети за изследване. Не вадете всичко накуп. Дайте възможност на малкото да рови, да търси и да разглежда нещата едно по едно. В старо портмоне сложете картинки или шарени пластикови карти. Добавете кутии, които съдържат други кутии в различни цветове, кукли тип „матрьошка“, пластмасови яйчица, в които се крият шалчета и т.н.

Игри за по-големите

Бинго. Направете талончета като за бинго, на които, вместо числа, има изобразени картинки – примерно червена кола, циментовоз, стол, орел, дърво и т.н. Идеята е, че докато пътувате, децата трябва да следят внимателно пътя и когато видят някоя от картинките от талончето, да я зачеркнат. Победител е този, който пръв зачеркне всичките картинки и викне „Бинго!“. Осигурете подарък за победителя.

Магнитни дъски за рисуване. Те са чудесно средство за творчество и занимавка. Децата може да рисуват и изтриват многократно и да започват отново. Всеки завършен експеримент, подклажда нов. Отчетете постиженията им в рисуването, това ще ги мотивира за още.

Гатанки. Задавайте си гатанки едни на други и пътят ще мине неусетно. Това винаги е забавно, а освен това развива мисленето.

Разказване на истории. На ротационен принцип един от вас трябва да разказва история, но като я започне с дума, подадена от друг играч. Примерно единият казва ябълка, а другият трябва да започне история с ябълка. Това е чудесна игра за развитие на езика и ако си позволите въображението да излезе от кутията си, ще си прекарате наистина незабравимо.

Познай кой съм аз. Това е класическа игра, която винаги е забавна и чудесна за път. Един от вас си намисля, че е приказен герой или герой от филм, или истински човек, познат на всички. Другите трябва да задават въпроси, на които да се отговаря само с „да“ и „не“, докато познаят кой е той.

Нека децата да предложат игра или предизвикателство към вас. Вярваме, че има с какво да ви изненадат. Дори играта да не ви се стори много занимателна, играйте, уважете правото им да предлагат и имат глас в общото забавление.

И помнете, спирайте, когато е възможно и ангажирайте децата навън в активни игри – гоненица или игра с топка, за да се тонизират и заредят с енергия за дългото пътуване.

Приятен път!

Виж още: Игри за децата, когато сме вкъщи

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти