И с чистотата не бива да се прекалява

И с чистотата не бива да се прекалява
Снимка: netinfo

Хората винаги са се страхували от болести и са се опитвали да се предпазят от тях. Трябва да се замислим, обаче, дали не прекаляваме с превенцията.

Според учени от САЩ родителите не трябва да отглeждат децата си в стерилна среда, а трябва от време на време да им позволяват да си поиграят на воля на улицата или дори в калта.

Редица изследвания показват, че микробите и мръсотията не винаги крият в себе си заплаха от болести, даже напротив – помагат за изграждането на здрав имунитет срещу такива.

Някои хипотези твърдят, че астмата, екземите, сенната хрема и дори диабетът могат да се причинят от това, че децата са израснали в прекалено чиста среда и не са се докосвали до кал и животни.

Без излагане на микроби в началото на живота имунната система не може да изгради реакция срещу ежедневните нашественици като прах и цветен прашец. Това може да доведе до развитието на различни алергии и заболявания в по-късен етап на живота.

Когато болестите са вече факт, хората прибягват до антибиотици, които също оказват своя негативен ефект върху тялото.

Изследователи от медицинското училище към "Харвард“ са правили тестове с мишки, отглеждани в напълно стерилна среда. Те са развили постепенно астма и колит. След връщането им обратно в нормална среда имунната система на гризачите не станала по-устойчива.

Доктор Ричард Блумбърг споделил, че резултатите показват колко важни са микробите в първите години от живота на човек

Греъм Рок – професор по микробиология към университетския колеж в Лондон споделя, че в момента се работи върху проучване на бактериите, които причиняват различни болести, с надеждата да се открият по-добри ваксини и лекарства. Той съветва родителите да спазват златната среда по отношение на хигиената и да не изпадат в крайности.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти