Хъркането е равносилно на агресия

Хъркането е равносилно на агресия
Снимка: netinfo

Не стига, че хъркащият звук е убиец на всяка дрямка, а сега британски учени пък разкриват още една негативна негова страна, свързана със закономерността, че ако детето ни редовно похърква нощем, има сериозна вероятност то да стане агресивно в отношенията си с околните.

За да се убедят в това, група изследователи от Острова анализирали 11 хил. подрастващи в период от шест години. Резултатите ясно показали, че хъркащите малчугани много по-често развиват хиперактивно и склонност към агресия държание, което води и до по-трудно сприятеляване с връстниците им.

''Това е най-силното доказателство до този момент за взаимовръзката на хъркането, апнеята (прекалено дълги паузи при дишане, докато спим) и емоционалните проблеми, които те могат да причинят на хлапетата'', разказва англичанката д-р Карен Бонук, професор по социална медицина.

Тя допълва, че родителите и педиатрите трябва да обръщат по-сериозно внимание на тези състояния, за да се предотвратят по-нататъшни усложнения.

Всяко десето момче и момиче от 6 месечна до 6-годишна възраст хърка, а четири процента от мъниците във Великобритания развиват апнея, като най-честата причина са появяването на въпросните състояния са увеличените сливици.

Експертите разкриват, че децата, които хъркат или страдат от апнея, са почти два пъти по-застрашени от изнервеност и липса на концентрация заради по-малкото количество кислород, което достига до мозъка, докато спят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти