Говори съдията!

Говори съдията!
Снимка: Thinkstock

Започнахме рубриката "Професии" с идеята да ви представяме успешни в своята професия личности, а фокусът са децата.

Ако вие сте родител или често комуникирате с дечица - не пропускайте да следите, четете и след това - да разказвате на малките за професиите, които ви представяме в нея.

А ако искате да ни споделите мнението си по темата, можете да го направите на нашата редакционна поща edna@netinfocompany.bg или като коментар тук, под статията.

Новият ни гост е съдия Любка Стоянова. С нея се срещна и поговори Симо Колев:

Любка Петрова Стоянова е родена в София, била е главен експерт, юрисконсулт в Министерство на икономиката, а между 2002 и 2006 г. - адвокат в САК.

Практиката на Любка Стоянова като адвокат е била свързана предимно с административно-наказателни производства, административно-правни спорове, търговски спорове, трудови и граждански дела.

От 2007 г. до настоящия момент Любка Стоянова е  съдия в Административен съд София-град, като от 12.07.2012 г. е заместник административен ръководител на Административен съд София-град

Завършила е висшето си образование в СУ „Св. Климент Охридски”, специалност „Право“ през 1998 г. и магистърска програма „Право на Европейския съюз“ през 2010. От началото на 2016 г. е лектор на семинари по различни въпроси относно закрилата на интелектуалната собственост.

Симо Колев: Люба, каква е разликата между футболния съдия и съдията в българското правораздаване?

Любка Стоянова: Има една важна: споровете са различни - футболният съдия се занимава с възникнали спорове на футболния терен, а съдията в правораздаването – със спорове между хората или хората и държавата.

А по-малко съществените са, че са облечени различно - аз нося тога (дълга черна роба), а на футболния съдия ще му бъде много трудно да тича с такъв „екип“. Освен това той е вещ във футболния правилник и определя безпогрешно голове, дузпи, нарушения, а съдията, който правораздава, е изучавал законите, правилниците, наредбите и много други актове, които регулират ежедневната ни дейност.

- Хм. Значи има разлика... Не знаех. Ти каква искаше да станеш, когато беше малка?

- Бижутер, а след това пилот. Много обичам да изработвам нещо с ръцете си, а летенето ми е в кръвта. Дядо ми е един от доайените на гражданската авиация сега. Той даже се шегува с мен, че имам керосин в кръвта, защото съм запазила любовта си към пътуването и високите нива на адреналин в кръвта.

- Как се става съдия? Извън образованието, кои са качествата, които помагат в тази професия?

- Никак не е лесно да станеш съдия. Много, много се учи, взимат се изпитите по право. После пак много, много се учи и се взимат специализираните изпити за съдии и накрая, за да работиш самостоятелно, трябва да работиш три години с други, по-опитни съдии в състав. А за да останеш истински добър съдия, трябва да продължиш да учиш през целия си живот.

А що се отнася до необходимите качества - на мен лично ми помага силно развитото чувство за справедливост. Освен това се изисква и определена доза решителност – да можеш да вземеш решение и след това да не се колебаеш да застанеш зад него. Важни са и концентрацията и аналитичните умения, логическото мислене. Любовта към математиката също много често ми помага.

- Кое е най-трудното в работата ти?

- Най-трудно е да вземеш решение, което прилага закона точно, но е жестоко от житейска гледна точка. Не е лесно да отсъдиш един човек да бъде изваден от жилището, в което живее посред зима, въпреки че не си е плащал наема няколко години.

Сега ми е трудно да успявам навреме да пиша решенията си, защото работя в съд, който е свръхнатоварен. Това изисква да стоя до късно, да работя и в събота и неделя. Често нямам време за малкото си момиченце.

- А кое е най-интересното?

- В моята работа - разнообразието. За мен - възможността да работя и да помагам на хората. Невинаги се получава, но когато видиш дори само един доволен човек, удовлетвореността е много голяма.

- Как протича твоят ден и какви са предизвикателствата в работата ти?

- Работният ми ден следва определена рутина - отивам на работа; чета делата, по които са постъпили различни молби, след това, пиша съдебните си актове. В дните, когато имам съдебно заседание, хубаво прочитам делата, които ще разглеждам този ден и след това влизам в съдебната зала, където изслушвам исканията и изявленията на страните по делата.

- Ако не беше станала това, което си, какво щеше да работиш?

- Сигурно щях да стана учител или пилот. Всъщност сега има възможност да се преквалифицирам, но не знам дали здравословното ми състояние ще позволи да стана професионален пилот.

- Какво научи в училище и какво не успя да научиш там?

- В по-общия житейски смисъл научих колко е ценно приятелството. Не научих обаче как да бъда самоуверена и да отстоявам принципите си (такова беше времето в края на 80-те години на миналия век). Това дойде като усещане след време и с подкрепата на съпруга и семейството ми.

- Колко е годишният ти доход? Колко пари се печелят като съдия?

- Годишният ми доход е около 36 000 лв., което е много повече от заплатата на един учител, за съжаление. Аз съм привърженик на максимата, че „който отваря училище, затваря затвор“. В същото време е доста по-малко от заплатата на банков служител с дълги години стаж – като мен. Макар работата, която съдиите работят, да не предполага „печалба“, както при хората, които правят бизнес, то заплатата, която получавам, засега е достатъчна, за да живея нормално според разбиранията си. Мога допълнително да преподавам, защото научната и преподавателската дейности са единствено разрешени на съдиите по „съвместителство“, но много рядко ми остава допълнително време, в което да се подготвя за това.

- Кога за последен път си каза "Обичам си работата"?

- Повтарям го всеки Божи ден, защото много обичам работата си.

Припомнете си още:

Как се става директор на детска градина

Откровено от един учител по история...

Професия: познавач на човешката душа

Да обясниш професията си на дете: Део

Да обясниш професията си на дете: Лиляна Павлова

Една професия - може би твоята

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти