Готови ли сте за домашен любимец?

Готови ли сте за домашен любимец?
Снимка: Thinkstock

Домашният любимец е мечта за всяко дете. Животинчето вкъщи създава положителна емоционална среда, която влияе добре върху психиката на детето, създават се редица полезни качества при възпитанието на малчуганите – чувство за отговорност към друго живо същество, полагане на грижи, любов и състрадание. Но отглеждането на животно изисква изключително много грижи и отговорности.

Затова, преди с лека ръка да угодите на детето си и да купите животинче, въпреки всеизвестните ползи от него, си задайте няколко въпроса.

Първият е алергично ли е детето. Все пак здравето му е по- важно от всякакви прищевки и настроения. При доказана алергия или само при подозрения за такава (постоянно запушен нос, сърбежи на очите, кихане, кашляне, обриви) тази емоция не е за вашето семейство. Дори алергията да не е към животни, те не са подходящи да живеят с детето. Защото алергията има неприятното свойство да се "разширява". В началото детето може да е алергично само към домашен прах например, но с течение на времето става алергично и към плесени, мухъл, животни и т.н.

Отделените от животните косми, пърхот, изпарения се вдишват от околните и предразположените могат да имат сериозни проблеми. Най-силно алергизираща е котката и по-точно нейната слюнка. Тя полепва по козината (котката се почиства като се ближе) и след изсъхване се изпарява. Микроскопични частици слюнка се разпръскват по цялото жилище и могат да предизвикат алергия 6 месеца след напускането на котката. Алергия могат за предизвикат и всички животни с козина, както и някои храни за рибките в аквариума.

Вторият основен въпрос при закупуване на животно е готово ли е детето да се грижи за него. Защото това е една от основните цели - да се възпита детето на труд, грижа и съпричастност. Не се хващайте на големите обещания на детето, че ще извежда кучето, при първия студ и дъжд няма да можете да го измъкнете от леглото и на главата ви ще се струпа още една грижа. Не забравяйте, че животинчето има сериозен конкурент – компютърът. Кой ще ти разхожда куче и ще почиства след котката, когато приятелите чакат в нета!

Освен грижи по отглеждането, домашният любимец изисква доста грижи и за здравето му, които не са никак евтини. Необходими са ваксини, прегледи при ветеринарен лекар, кастрация, подходяща храна и т.н. И най-важното, изрядна хигиена, защото малките деца слагат всичко в устата си и лесно се заразяват. След разходка навън животното внася вкъщи инфекции и може да предизвика стомашно-чревни разстройства, хепатит, паразитози. Ако не можете да осигурите тези екстри, по-добре не купувайте животинче, за да не мъчите и него, и себе си.

Третият много важен въпрос е наясно ли сте какви болести и неприятности може да ви донесе домашният любимец. За алергиите вече стана въпрос. Освен тях, животното вкъщи може да предизвика и някои заразни заболявания, към които децата са особено уязвими. Кучетата, котките и морските свинчета са източник на зараза с тении, гъбични инфекции и токсоплазмоза, която е много опасна и за бременните, може да увреди плода.

Пситакозата се предизвиква от папагали и канарчета и протича като бронхопневмония. Папагалите могат да заразят детето и с Ку треска. Фелинозата, болестта на котешкото одраскване, протича с увеличени лимфни възли и температура. След одраскване от хамстер или морско свинче е възможно да настъпят бактериални инфекции – тежка кожна стафилококова инфекция, салмонелоза, туберкулоза и псевдотуберкулоза, листериоза.

Котките са основни носители на бълхи, а кучето и котката –на глисти. При ухапване от домашно животно може да се развие и тетанус, тъй като тетаничният бацил живее в червата на повечето животни. За да намалите риска от болести от животните, прегледите при ветеринар и ваксинациите са задължителни!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти