"Фамилатлон"

"Фамилатлон"
Снимка: netinfo

Мария Атанасова

Edna.bg ви представя едно много фамилно, много спортно и много здравословно събитие. С Яна Алексиева разговаря Мария Атанасова.

- Яна, разкажи на читателите на Edna, какво всъщност е "Фамилатлон".
- Това е движение, което обединява и дава пространство за съвместни преживявания за деца и родители в различни занимания със спорт и изкуство. Българското издание на  “Фамилатлон“ е част от европейското движение “Фамилатлон“,  което се заражда във Франция преди повече от 10 години. Събитието утре, 12 май, е резултат от обединените усилия на много хора – над 40 различни клубове за спорт и свободно време и повече от 80 доброволци посвещават деня си на това да осигурят възможност на стотици деца и семейства да преживеят един вълнуващ  ден заедно.

- Събитието ще се проведе за четвърта подред година. Смятате ли да  продължите с тази кауза и занапред?
- Вярваме, че този празник на семейството, спорта и здравословния начин на живот ще остане традиция. Енергията, усилията и вярата на целия екип на Асоциация Родители и Националния център за безопасен Интернет, различните клубове и федерации, училища и доброволци, са най-голямата ни гаранция, че събитието ще продължи да се провежда занапред. 

- Занимаваш се с проекти, насочени към деца. Смяташ ли, че днешните деца имат нужда от повече активности, които да ги изведат извън домовете им? Това инициатива на родителите или на училищата трябва да е?
- Всички инициативи, проекти и капмании, които организираме в Асоциация Родители, са създадени и се случват  породени от необходимостта да дадем алтернаива на децата и семействата им да използват пълноценно свободното си време. Една от основните ни дейности, като оператори на Българската линия за онлайн безопасност, е да изграждаме социални умения и емоционална интелигентност в децата и младите хора, за да могат да са все по-успешни и справящи се. Да си безопасен в Интернет зависи от това какви умения и знания си изградил в реалния си живот.

За нас училището е изключително важно място. Там децата се учат да бъдат хора и граждани. За да успеем да ги доизградим като такива, ние, възрастните, трябва да им показваме моделите, които да следват. Ние трябва да им предоставяме пространството, в което да се чувстват спокойни. Силно вярвам, че през забрани и казване на: “не“; “не прави така“; “не трябва да“; “това не е правилно“; “младите нищо не могат да направят“ и прочее, няма как да започнем промяната в по-позитивна и мотивираща среда за децата. За да искаме от тях “да са различни“, ние трябва да им зададем модела, да им покажем как и да ги подкрепяме.

- Децата на XXI век  век нуждаят ли се от повече грижи и внимание? Живеем ли в по-отчуждено и опасно общество?
- Днешните деца са колкото еднакви, толкова и различни с децата през останалите епохи. Времето, в което живеят, е изпълнено с технологии, с които те се раждат и са част от живота им. В съвремието ни те порасват доста по-бързо, налага им се да се справят много по-самостоятелно. Семейните ценности са различни. Не искам да казват, че отсъстват, но са различни. Семейството преживява криза. Ние сме поколение, в което всичко се случва бързо и е преходно, дори семейството, а това оказва доста сериозни травми в развитието и живота на децата.

- Според теб, кое трябва да е водещо за родителите, за да заведат децата си на утрешния празник "Фамилатлон"?
- През утрешния ден всички семейства ще имат възможността да прекарат един ден, изпълнен с емоции, усмивки, състезания, предизвикателства и награди. На територията на Южния парк, около Поляната с гълъбите, ще са разположени 40 клуба, които предлагат многобройни възможности. Родителите, заедно с децата си, ще могат да изпробват различни видове дейности и ще могат да изберат своя спорт или хоби. Скоро предстои и лятната ваканция, “Фамилатлон“ е чудесна възможност семействата да изберат как децата да изкарат активно и ползотворно времето си през  летните месеци. Заповядайте!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти