Европейски ден за здравословно хранене

Европейски ден за здравословно хранене
Снимка: Thinkstock

Днес от 11.00 часа в зала "Арена Армеец", 500 деца от столични общински, частни и специализирани училища за деца с увреждания на възраст от 7 до 11 г. ще вземат участие в "Европейски ден за здравословно хранене и готвене с деца". Това съобщиха организаторите.

Празникът ще бъде открит от Зинаида Златанова, ръководител на Европейската комисия в България, а като специален гост на събитието е поканен министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Заедно с децата и под напътствията на първокласни главни готвачи здравословното и балансирано меню ще бъде приготвено и от Милена Дамянова - замeстник-министър на младежта и науката, Иван Ценов - заместник-министър на физическото възпитание и спорта, и д-р Йордан Войнов - изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните.

В детското кулинарно шоу ще се включат и популярни спортисти, сред които Стефка Костадинова (лека атлетика), председател на БОК, Йордан Йовчев (спортна гимнастика), Евгени Иванов и Светозар Иванов (волейбол), Кубрат Пулев (бокс) и други.

Проведено е проучване на затлъстяването при децата на 7-годишна възраст в рамките на европейската инициатива на Световната здравна организация за наблюдение на затлъстяването при деца.

То показа, че сред 9-те страни извършили проучване на децата в същата възраст (Португалия, Словения, Ирландия, Чехия, Белгия, Швеция, Литва, Латвия и България), момичетата в България са на второ място по честота на затлъстяване, а момчетата - на трето място.

Все по-тревожните данни по отношение на наднорменото тегло и затлъстяването при децата показват, че е необходима системна работа на всички нива, включваща нови подходи и инициативи, с цел промяна на нагласите и модела на хранене на българската общественост.

Инициативата е на Европейската комисия и Европейската кулинарна асоциация - Евро-Ток България.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти