Докога да крием истината за Дядо Коледа?

Докога да крием истината за Дядо Коледа?
Снимка: Thinkstock

Ако има световна конспирация, то това е родителската с приказките за Дядо Коледа.

Какво по-хубаво от това да донесеш радост за най-свидните, па макар и по малко нечестен начин? Но рано или късно децата научават истината, важното е тя да се поднесе така, че болката от разбитите илюзии да е по-малка.

Между шестата и осмата година децата постепенно започват да правят разлика между реалност и фантазия и това е периодът, в който трябва да научат и истината за Дядо Коледа.

Не отлагайте прекалено, иначе вашата работа ще я свърши някой друг и то по доста по-груб начин. Ролята на този, "който отваря очите" обикновено е баткото, каката или приятелче. Това е най-лошият вариант, защото детето се чувства предадено от родителите си. Тези, които са му опората, на които вярва безрезервно, се оказват мръсни лъжци и то в продължение на много години.

На всичкото отгоре, не са му казали те самите истината, значи не го смятат за достатъчно голям! Освен това детето изпитва срам и се чувства адски неловко пред по-отраканите, които го "ограмотяват".

Децата не се травмират толкова от истината за Дядо Коледа, когато я научат, колкото от начина, по който им е съобщена неприятната новина. Затова се препоръчва това да става постепенно, за да са подготвени и да има по-малко сътресения и разочарования.

Кога точно да стане това, зависи от детето. Някои са готови за истината дори на петата година, други доста по-късно. При всички положения първокласникът трябва вече да е наясно с нещата.

Ако научи истината от съучениците си, ще се чувства сериозно изостанал и унизен, а той вече се чувства голям и умен. Не чакайте детето да се "изучи" от улицата. Това трябва да стане задължително от родителите, само те притежават необходимия такт за деликатната задача. Така ще се спаси най-важното – доверието към родителите.

Разкритието, естествено, не трябва да стане по време на коледните празници, колкото и добре да е поднесено, то ще развали настроението и празника на детето. Използвайте друго време и повод.

Добър пример за постепенно отхвърляне на илюзиите са обясненията от приказките и детските филмчета. Поговорете с децата за героите, които реално не съществуват в живота, а само в приказките и филмите.

Така още един измислен герой няма да им се струва толкова необичайно. За подготовка към важното разкритие използвайте и другите празници в семейството. Те са удобни поводи, за да разберат децата как близките заговорничат, за да зарадват децата си и другите хора от семейството с изненади, подаръци, приготовления и по този начин  играят роля, подобна на Дядо Коледа.

Така малките ще се убедят, че лъжата е благородна и е извършена само, за да им достави удоволствие. Някои деца обаче твърдо отказват да приемат истината за белокосия старец.

Причините са две: или детето се опасява, че вече няма кой да му носи подаръци, или се страхува да порасне. По първия въпрос решението е лесно. Хубавият подарък, поднесен от родителите, ще успокои детето и то ще разбере, че подаръци ще има и без Дядо Коледа.

По втория трябва много да се работи, включително и с помощта на психолог, ако родителските разговори и поведение нямат ефект. При всички положения става нещо нередно, ако едно десетгодишно дете например приема съществуването на Дядо Коледа.

Колкото и хубаво нещо да са илюзиите, те са до време. Такова дете вероятно има невярна представа и за много по-важни неща в живота и трябва да му се помогне.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти