Добър имунитет без лекарства

Добър имунитет без лекарства
Снимка: Thinkstock

Зимата настъпва и родителите хукнаха по аптеките да търсят поредния горещо препоръчан имуностимулатор, за да не боледуват децата им. Интересно, над сто са предлаганите продукти, но болните не намаляват... Защото да разчитаме на намеса само отвън не е достатъчно, средството за добър имунитет е в самите нас. Човешкото тяло притежава уникални механизми за защита, стига да им позволим да се задействат.

Доброто настроение е най-естественият имуностимулант, защото когато страда душата, тялото боледува. Ако вкъщи постоянно се говори за болести, последните се настаняват трайно в съзнанието, а после - и в тялото.

Ако искате да имате бърз достъп до нашите полезни статии всеки ден, свалете мобилното приложение на Edna от ТУК!

Страхът от болести е болест, тялото произвежда хормони на стреса, те потискат имунната система, нарушават хормоналния баланс, кръвното налягане, работата на сърцето. И обратно, в тялото на щастливия човек се произвеждат хормони, които са имуностимуланти. Създайте ведра семейна обстановка на децата, ако искате те да не боледуват. Насърчавайте ги към приятни занимания - хоби, игра с домашни животни, разходки до любими места, срещи с приятни хора, слушане на музика. Приказки от рода на тези, колко болни има в детската градина, как се очаква да се разболеят, колко страшни са болестите, просто подготвят почвата за заразите. А ако правите световен проблем от леката хрема на детето, най-вероятно тя ще се влоши от внушението за нещо много сериозно.

Болестите „обичат” обездвижените деца. Стоенето с часове пред мониторите и телефоните разболява децата. За да достигнат елементите на имунната система до всички органи, е нужно добро кръвообръщение, което се постига с движение. Освен това обездвижените затлъстяват, мастната тъкан произвежда ниски дози цитокини (елементи на възпалението), имунната система се бори с тях и се изтощава. Затова по-пълничките деца боледуват повече.

Снимка: Thinkstock

Сънят и почивката са изключително важни за здравето. Те дават възможност на организма да „презареди батерии”, да възстанови клетките и тъканите си. Ако децата се лишават от най-полезния сън от 22 до 24 часа, все едно не са спали. Когато се даде възможност на тялото да си почине от стресовите фактори, имунната система започва да работи по-добре. Свръхамбициозните родители, които претоварват децата си с частни уроци, курсове, гонят високи оценки независимо от цената, докарват наследниците си до хронична умора и боледуване. Постигането на баланс труд-почивка е най-добрата профилактична мярка.

Храната е лекарство, но здравословно хранене трудно се постига в днешно време, знаейки произхода на храните. Но има храни, които трябва да не влизат в дома ни, спокойно може и без тях. Такива са безалкохолните напитки и колбасите.

Снимка: Thinkstock

Кой разумен човек приема вода, оцветител и подсладител? Или смес от черва, кожи и сланина гарнирани с десетки добавки? Да не говорим за стотиците примамливи лакомства...Не ни стига атаката на вирусите, но трябва да се справяме и с химията в храната. Винаги се намира време да се приготви домашна храна, сандвич, фреш.

А поднесена с топлина и обич, в приятна обстановка, тя става направо лечебна!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти