Доброто родителство и интернет

Доброто родителство и интернет
Снимка: Thinkstock

Според изследване на Оксфордския интернет институт и сайтa Parent Zone родителите в Обединеното кралство са едни от най-тревожните в Европа по отношение на употребата на интернет от техните децата.

Поради тази причина почти 1/3 от семействата използват филтри за родителски контрол на устройствата на децата си.

Тази статистика провокира изследователите да се запитат “Е, добре, това върши ли работа?“. Оказва се, че отговорът не е съвсем окуражаващ за разработчиците на филтриращи програми. Макар и не особено изненадващо, данните потвърждават, че никакви филтри не заместват доброто родителство. Нещо повече, резултатите ни дават храна за размисъл, защото твърдят, че всъщност майките и бащите е нужно да насърчават децата да изследват интернет пространството с неговите добри и лоши страни, за да се сблъскват с рисковете и да изработват стратегии за справяне.

 ”А за какво са родителите, ако не да предпазват децата от опасностите?“

За да си отговорим на този въпрос, има 2 неща, които е важно да разграничаваме, когато мислим за децата си и за световната мрежа.

Първото е, че опасност и риск не са равнозначни. Рискът е потенциалната възможност детето да попадне на съдържание, отношение или взаимоотношение, което би го разстроило. Няма обаче гаранция, че това ще се случи. А няма гаранция и че ако се случи, детето ще се разстрои.

Риск може да бъде отварянето на сайт с реклами на еротични снимки, изтеглянето на вреден софтуер заедно с торента за любимия сериал или обида от анонимен потребител в платформа на онлайн игра. Опасността е реално събитие с големи шансове да се случи, което оценяваме като силно притеснително. Опасност може да бъде комуникацията с потребител, който моли за разголени фотоси, създаването на фалшива страница/профил в социална мрежа с цел злепоставяне и унижаване или публикуването на лични данни в сайт за запознанства. От една страна, рискът може да се управлява чрез развиването на умения за употребата на интернет.

От друга страна, опасността изисква взимането на по-сериозни мерки, чрез които да се ограничи вредата и нежеланите последици. Неизбежно е децата да попадат в рискови ситуации в мрежата, но по същия начин, както ги учим да се справят сами в града и в училище, така трябва да ги учим да се справят и онлайн.

Второто важно разграничение  е възрастта на децата. Във всяко едно отношение с първокласника не можем да разговаряме така, както с петокласника, а още по-малко с 16-годишния тийнейджър. Вие знаете това, но знаете и че на практика не е толкова лесно, колкото звучи.

Децата израстват постепенно, дори на външен вид промените да се случват рязко. Всеки родител знае, че физическото развитие не е задължително свързано с емоционалното съзряване и уменията за критично мислене. Хормоналните промени могат да ни накарат да се съмняваме още повече в зрелостта на своите синове и дъщери. Любими занимания на тийнейджърите са непрестанното общуване с приятели по Скайп, Вайбър или Фейсбук, прекарване на множество часове пред любимата LOL или CS, както и селфита с приятел, в парка или училище. Те могат да ни извадят от равновесие или силно да ни разтревожат.

Ако това се случи, имайте предвид извода от цитираното по-горе изследване – нищо не замества доброто родителство. Вие имате своите разбирания и желаете да предадете на децата си най-доброто. Бъдете последователни в подхода си, т.е. послушайте сърцето и разума си и бъдете родителя, който искате да бъдете. Ето три предложения, които можете да адаптирате към вашия стил:

Насърчавайте детето си да поема все повече отговорност. За по-малкото дете това може да означава да пише домашните си само и да ви търси в случай на нужда или само за проверка, да си приготвя само храна за училище или да следи по часовник колко време му остава пред компютъра. За по-големите това може да бъде да се грижат сами за ефективността на компютъра си, т.е. да инсталират антивирусна програма и да настроят пощата си срещу спам, а Фейсбук профила - на режим само за приятели.

Създайте си ритуал. Вие знаете най-добре какво обичате да правите съвместно. Превърнете го в специален и очакван момент. Освен количеството прекарано време, особено значение има и как го прекарвате. Дори да са няколко часа в седмицата, имайте своето лично време с детето.

Разговаряйте за всичко без срам и притеснение. Вие сте основен модел за детето. Ако му покажете, че няма нищо страшно да се говори по деликатни теми като взаимоотношения с приятели и по-близки партньори, секс, агресивно поведение, лоши емоции като гняв и ревност, здраве и външен вид, то доверието между вас ще се повишава. Нормално е понякога обаче да има трудни теми. Бъдете готови да споделите трудностите си и да ги обсъдите с другия родител на детето, с неговия класен ръководител или професионалист, който да ви изслуша. Освен подкрепа, можете да получите и идеи как да действате заедно.

Българска линия за онлайн безопасност предлага на родителите емоционална подкрепа и информация как да разговарят с децата за интернет на телефон 124 123, имейл helpline@online.bg и Скайп: blobbg.

От експертите на Българската линия за онлайн безопасност

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти