Диагноза и лечение по интернет?

Диагноза и лечение по интернет?
Снимка: Thinkstock

Във века на интернет няма нищо по-логично човек да се информира от световната мрежа, включително по здравни проблеми на децата ни. Но въпросът е къде търсим информацията, можем ли правилно да я тълкуваме и доколко да й се доверяваме.

Ако прегледате интернет форумите за отглеждане на деца, които се посещават предимно от майки, ще срещнете такива ужасяващи съвети и небивалици, че ще се чудите в кой век живеете.

Трябва да се признае, че за това вина имат и лекарите, често не се обяснява подробно правилното отглеждане на детето и проблемите със здравето и родителите са объркани. Търсят съвети от също толкова объркани себеподобни и кашата става голяма.

Затова ползвайте интернет, но разумно, като спазвате някои правила:

Използвайте сайтове, поддържани от медицински специалисти, или поне консултирани от тях. Такива са сайтовете на здравните вестници и списания, на професионалните организации, на лекари, на педиатрични организации.

Във времето на бурното развитие на науката нека дадем думата на компетентните в дадената област. А не да слушаме съветите на Къпинчо от Горно Долнище, световен спец по детско здраве.

Не поставяйте диагноза по интернет! Най-много да си докарате безсънни нощи. Какво четем във форумите? "Детето ми има червени пъпки по вратлето, дайте идея от какво са". Като че ли пъпките могат да са зeлени.

Следват отговори от "претопляне" до "много опасна стафилококова инфекция, има смъртни случаи". Изключително лекомислено е да се поставят сериозни здравословни въпроси на обсъждане в интернет. Особено когато се касае за деца. При тях болестите се развиват много динамично и нямате време да се мотате в догадки и коментари с непознати, неквалифицирани хора.

Заведете детето на лекар. Той ще прегледа детето и ако е необходимо ще направи нужните изследвания, за да постави точната диагноза.

Не лекувайте децата със съвети от мрежата! Всеки смята, че отглежда най-компетентно децата си и споделя опита си с охота, да се чуди човек откъде толкова болни се взеха.

Но някои съвети са не само неприемливи, но и опасни. Например "на моето дете хремата му минава веднага като му капна капки от изцеден лук".

Опитах, чувството беше, че ми се разцепва главата и три часа гледах страшно. Представям си какво ще стане с малкото дете. Примерите могат да продължат в същия дух, не експериментирайте върху децата, те не могат да се защитят!

Не вярвайте на всичко от мрежата, съветите навярно са добронамерени, но не означава, че са правилни. Разбира се, има и много ценни и лесно приложими съвети, които можете да използвайте. Но не се доверявайте напълно, особено ако детето е малко. Консултацията с детски лекар е най-доброто решение.

Ползвайте интернет, но се доверете на лекаря си. Човек се учи, докато е жив и интернет е един от начините за това. Но медицината не е точна наука. Болестите са еднакви, но децата са различни и всяко се развива и боледува по различен начин.

Ако на Красивка от Павликени детето е спряло да кашля от еди-какво си, това не значи, че и на вашето дете ще му мине от същото. Защото едно дете може да кашля от хрема, а друго от пневмония.

Разумният родител води детето си на лекар, когато то има здравословни проблеми. От любопитство сърфира в интернет, но се доверява на лекаря си. Спокойно можете да споделите с него какво сте прочели в мрежата, той ще ви каже дали информацията е полезна за вас.

Е, понякога ни идва малко в повече и се дразним, но не се сърдете, има дни с прекалено много "мъдрости". Разчитайте на опита и знанията на лекаря си, той познава най-добре детето ви и ще намери правилния начин за лечение. Ако му нямате доверие, по-добре го сменете, за да имате на разположение специалист, на когото да разчитате.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти