Детство в зелено

Среща с близки
Снимка: Getty/Guliver

Както сте забелязали, пролетта най-накрая показа истинското си топло, зелено и изкарващо ни моментално от вкъщи лице. И докато слънцето е на наша страна, няма нищо по-симпатично и естествено от това да прекарваме повече свободни мигове на открито.

Това е и времето, в което е редно да поемем нашата екологична родителска мисия, за да създадем здрава и дълготрайна връзка между нашите малчугани и природата.

Следвай моите стъпки
Няма как да очаквате децата ви да имат правилното отношение към каквото и да било в този живот, ако вие първи не им покажете с примери от вашето поведение какво е редно и какво не. Докато са малки, те трудно усещат смисъла на това да пазят околната среда, така че колкото по-отрано дадете знак, че навън няма кой да чисти природата вместо тях, за разлика от вкъщи, толкова по-добре.

Близка среща
За да заобичат природата, мъниците трябва да имат и по-чест досег с нея. За щастие нашата китна България е пълна със забележителности, така че се възползвайте от тази благодатна ситуация и ги посещавайте.

Ако сте прекалено заети, една разходка или каране на колело в парка също ще свърши работа. Покажете на вашия син или дъщеря различните видове растителност, която ви заобикаля, а след това му разкажете любознателни факти за някой горски обитател. Така ще съчетаете разтоварващия излет с малко познавателни елементи.

Добър вариант е и посещението на природонаучен музей, защото богатите и интересни колекции с животински видове със сигурност ще предизвикат любопитството на вашето хлапе.

Бягство от града
Щом ви се отвори по-дълга пауза без ангажименти, изберете прохладата на планината, реката или някой язовир и си устройте пикник. Не забравяйте да си вземете и комплект за федербал или топка, за да се раздвижите от заседналия делничен живот.

Оставам у дома
Дори и вкъщи мисията ви за сближаване на детския свят с този на природата може да работи съвсем успешно. Вече има куп интересни телевизионни канали с документални филми на подобна тематика, с които да уплътните времето на децата.

Четенето на енциклопедии също е чудесен вариант, а когато цялото семейство се събере заедно, всеки възрастен може да разкаже интересна случка от досега му с природата, с която да си припомни веселите спомени и да разведри настоящата обстановка.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти