Детските храни с до 3 пъти повече захар от нужното

Детските храни с до 3 пъти повече захар от нужното
Снимка: Thinkstock

Не бихме искали да ви занимаваме с политика, но попаднахме на изключително интересна информация относно Европейския парламент и три пъти по-високото съдържание на захар в бебешките храни. 

Решихме, че това е прекалено важна новина, която е добре да ви я споделим.

Предложение за правила на ЕС, които биха позволили бебешките храни* да продължат да съдържат до три пъти повече захар от препоръчаното от Световната здравна организация, беше блокирано от Европейския парламент в сряда.

Причината е, че не защитават пеленачетата и малките деца от затлъстяване. Вместо това, евродепутатите настояват за намаляване на съдържанието на захар до препоръчаните от СЗО стойности.

„Днешният вот е важна стъпка за осигуряване на правила на ЕС за бебешките храни, за които здравето да е първостепенен приоритет. Предложението на Комисията щеше да разреши бебешките храни да съдържат значително по-високи нива на захар от препоръчаните от Световната здравна организация.

Въвеждането на такива високи нива на захар в храните, особено в толкова ранна възраст, щеше да допринесе за повишаване на равнищата на детско затлъстяване и би могло да се отрази на развиващите се вкусови предпочитания при децата. Особено за кърмачета и малки деца добавената захар трябва да бъде сведена до минимум“, каза Кийт Тейлър (Зелените, Великобритания), който беше изготвил възражението.

Евродепутатите считат, че предложението на Комисията „противоречат на всички здравни съвети, отправени от Световната здравна организация (СЗО) и от научните комитети в държавите членки, които препоръчват значителни намаления в общата консумация на захар...“.

СЗО препоръчва ограничаване консумацията на захар до по-малко от 10% от общата енергийна стойност.

Въпреки това, предложението на Европейската комисия продължава да позволява 30% от енергията в бебешките храни да се осигуряват от захар (7,5 g захар/100kcal са равни на 30 kcal от захар в 100 kcal енергия).

„Като има предвид, че в момента лошият режим на хранене е основната причина за заболяване и смъртност в световен мащаб – по-голяма от тютюна, алкохола и липсата на физическа активност, взети заедно“, „максимално позволеното ниво на захар следва да бъде значително понижено, в съответствие с препоръките на СЗО“, казват още евродепутатите.

Евродепутатите са на мнение също така, че от предпазливост нови технологии като ГМО и нанотехнологиите, чиито дългосрочни рискове не са все още известни, трябва да бъдат забранени за тези храни.

*Предложеният акт се отнася конкретно за преработените храни на зърнена основа и бебешките храни за кърмачета и малки деца и се отнася за член 11 на Регламент (ЕС) No 609/2013, който дава на Европейската комисия правомощието да приема делегирани актове, очертаващи конкретните изисквания относно съдържанието и информацията на храните, попадащи в неговия обхват.

Прочетете още:

Как се хранят днешните деца

Родителски тревоги

Кои деца са по-застрашени от затлъстяване

Да създадем добри хранителни навици у децата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти