Детски музей отваря врати в София

Макет на бъдещата нестандартна сграда на детския музей
Снимка: Vesti.bg

Мария Николова

През изминалата седмица стана ясно, че в София стартира строежът на най-големия детски научен център в Източна Европа. Той ще носи името “Музейко”.

Директорът на бъдещия музей за малчугани, Бистра Кирова, споделя концепцията на проекта, а именно, че той ще представлява увлекателна сграда с нестандартен външен и вътрешен дизайн, където децата ще имат възможност да се докоснат до науката, културата и изкуството.

Уникалната архитектура е замислена, така че децата буквално да могат да “прелетят” из Слънчевата система с космически кораб, минути след това да направят пътешествие назад във времето чак до ерата на динозаврите, а после пък да управляват модерен робот.

В “Музейко” ще има занимателни игри, съчетани със забавни и интерактивни начини на образование. Малките ще могат да научават интересни и полезни факти за света, хората, животните, историята, техниката и развитието на цивилицазията.

Бъдещото съоръжение ще бъде изградено до средата на 2015 г. върху 3500 кв.м. За целта ще се използва вече съществуваща лаборатория на Техническия университет, в близост до метростанция "Г.М. Димитров".

Идеята е неговите посетители да са деца на възраст между 6 и 10 години, придружени от техните родители.

“Музейко” е проект на фондация “Америка за България”, която финансира началната инвестиция и ще продължи да подкрепя музея и след неговото откриване.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти