Детската кожа изисква деликатна грижа

Детската кожа изисква деликатна грижа
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Съвсем разбираемо е всяка майка да се притеснява дали козметичните продукти, които ползва за бебето си, притежават вредни съставки. 

За да разсее съмненията за наличието на отровни компоненти в мостри на козметични продукти за най-малките, Френското министерство на здравеопазването поиска от AFSSAPS (Френската агенция за безопасността на здравните продукти) да оцени потенциалния риск на съставките в продукти за деца под тригодишна възраст.

Данните за концентрацията на съответните съставки са изнесени от производителите и се оценяват от група експерти, които отговарят за изготвянето на препоръки с цел гарантиране на сигурността на козметичните продукти за деца под тригодишна
възраст.

Въпреки че повечето хора си мислят, че бебешката кожа е идеална, това изобщо не е така. Тя е изключително деликатна. Нейната структура е доста подобна на тази на възрастен човек, но нейното функционално узряване настъпва в седмиците след раждането.

За разлика от по-големите деца, кожата на новородените е изложена на сериозното влияние на околната среда поради редица фактори. По-конкретно – процентът от повърхността на кожата, изложен на външни влияния, е три пъти по-голям отколкото при възрастните.

Всичко това трябва да бъде взето под внимание при избора на продукти и процедури за хигиената на бебетата. Препоръките от експерти (JEADV 2009, 23, 751-759) се опитват да разчупят навиците и предразсъдъците относно грижата за бебешката кожа, като обърнат по-голямо внимание на споменатите фактори. 

Грижата за бебешката кожа е специален момент на интимност, контакт и споделяне с бебето, без напрежението, предизвикано от неразумни страхове.

"Биодерма“ предлага адекватна грижа за нежната детска кожа. Екип от специалисти в областта на биологията, дерматологията и педиатрията са работили за създаването на продукти, които предлагат иновативни решения за нуждите на всеки тип кожа.

Серията "ABCDerm" гарантира правилното третиране на бебешката кожа и осигуряването на висока степен на защита.
"Биодерма", съвместно със своите медицински партньори и самите майки, създава и разработва първата пълна гама продукти с висока степен на дерматологична сигурност по отношение на деликатната кожа на бебетата и малките деца.

Нейните ангажименти са четири: сигурност, ефикасност, толерантност и контрол.

Затова формулите не включват никакви съставки, които могат да да навредят на бебетата.

Сигурност
Продуктите са без парабени, без MIT-MCIT, без феноксиетанол, без хлорфенезин, без BHA и BHT, без хлорхексидин, без оцветители и етерични масла.

Ефикасност
Изследователите са избрали най-чистите активни съставки, които се използват в оптимални дози, за да се постигне в най-голяма степен дерматологично доказана ефикасност на продукта за бебешката кожа.

Толерантност
В търсене на идеалната комбинация между толерантност и ефикасност, съставките, които са подбрани с най-голямо внимание, са в оптимизиран брой. Те отговарят на строги аналитични характеристики и имат безупречно микробно качество. Всички продукти от гамата "ABCDerm" запазват физиологичния водороден показател на кожата - pH. Систематично се провеждат серия от тестове за толерантност и сигурност на всеки продукт.

Продуктите с аромат са създадени по формула, която е без познатите алергени и в съответствие с разпоредбите. И накрая, както се препоръчва от органите на здравеопазването и с цел предотвратяване на микробиологични и физико-химични проблеми, свързани с употребата, при всеки продукт се препоръчва период на ползване до шест месеца след отваряне. Всички продукти са тествани за хипоалергенност.

Контрол
Продуктите на "Биодерма се наблюдават на всеки етап от процеса на производството до момента на продажба, за да се гарантира безпроблемната им употреба. 

След раждането деликатната бебешка кожа все още не е развила всички свои функции. Ето защо е важно тя да бъде предпазена. 

Хидролипидният слой е по-тънък и затова не изпълнява своята роля така добре, най-лекият дисбаланс може да повлияе негативно на защитната му функция, която все още е колеблива. Тогава кожата може да стане по-лесно пропусклива за инфекциозни агенти и алергени и да се появят проблеми като изсъхване, опъване, зачервяване, раздразнение.

Важна разлика между бебетата и възрастните е, че съотношението "кожна повърхност/ телесно тегло" при бебетата е от 2 до 3 пъти по-голяма, отколкото при възрастните.

Количеството субстанции, които могат да бъдат абсорбирани от кожата, също е по-голямо. Ето защо е важно да се подберат дерматологично активни съставки, които са известни със своята ефикасност, сигурност и толерантност.

Никога не излагайте кожата на бебето на директна слънчева светлина, без да сте положили върху нея подходящ продукт с висок слънцезащитен фактор. Не подценявайте нуждата от адекватна и качествена защита на детската кожа и не разчитайте, че тя ще се възстановява и поддържа от само себе си. Влиянието на околната среда е прекалено силно и негативно, за да бъде възможно това.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти