Детската градина - затвор или рай?

Детската градина - затвор или рай?
Снимка: Thinkstock

Ползите от детските градини и ясли за безспорни – родителите могат да работят, а децата придобиват знания, умения и дисциплина, постижими само в детския колектив.

Негативите също са ясни - малчуганите боледуват повече. Но децата са различни, едни свикват без проблем още от малки и с удоволствие посещават градината, за други тя е затвор, в който трудно се приспособяват. Кога се появяват проблемите?

Ако детето е силно привързано към майка си и е стеснително, раздялата с нея се изживява мъчително. "Мамините" и много малките деца обикновено не умеят да се самообслужват и това още повече усложнява положението.

Ако сте в тази категория, не бързайте с яслата, първо научете детето да дружи с връстниците си и с други хора, да се научи да се грижи за себе си. За да е спокойно, стеснителното дете трябва да разбере, че и други хора, освен майка му, го обичат и могат да се грижат за него. Оставяйте детето за няколко часа, а после и с приспиване при други хора, например при баба и дядо.

Стимулирайте го да си играе със съседските деца, ходете заедно на гости, на детски партита, на забавления и изобщо на места, където има хора. Самотните занимания ще изострят още повече неговата чувствителност. Затова не прекалявайте с гледането на телевизия и компютърните игри, така то ще става още по-несамостоятелно.

Такова дете предварително трябва да се запознае с новата обстановка. Още преди постъпването, ходете до детската градина, за да я опознае, играйте си в двора, говорете за децата и забавленията, които му предстоят. Когато постъпи, то ще се чувства по-спокойно на познато място.

Оставането цял ден в новата обстановка в началото е твърде голямо натоварване за стеснителното дете. Нека това става постепенно, първите дни за няколко часа, после до обяд, и чак като посвикне – цял ден.

Другата проблемна група са често боледуващите деца. Ако детето боледува много още преди да е постъпило в яслата, какво ще очакваме, когато попадне след 20-30 малчугани, част от които подсмърчащи и кашлящи?

Трябва да се знае, че колкото и да е стриктен персоналът, винаги се допускат и болни деца, било по настояване на родителите, било поради не добре изявени симптоми на болестта. Вярно е, че болестите в детската възраст "тренират" имунната система, но ако детето страда от хронични заболявания като алергии, астма, диабет и др., болестите влошават още повече положението.

Освен това тези деца са и по податливи на инфекции. Ако детето ви е алергично, с хронично заболяване или често боледува, по-добре прескочете детската ясла и го дайте направо в детска градина. С всяка изминала година имунната му система ще укрепва и то ще се справя по-добре с инфекциите когато поотрасне.

През това време се опитайте да го закалите, дайте имуномодулатор по препоръка на лекаря, хранете го здравословно с много плодове и зеленчуци. Ако детето има здравословни проблеми, то не е за обикновена детска градина.

Има специализирани такива за деца с нарушен говор (логопедични детски градини), за деца с намален слух, санаториални детски градини. Добра алтернатива за често боледуващите деца са и частните градини, групите в тях са със значително по-малко деца, а оттам и вероятността за разболяване намалява.

Ако детето ви се отглежда в прекалено стерилна среда (постоянно изваряване, гладене, нищо да не пипа), също ще е от тези, за които градината ще е мъка. "Стерилното" дете изведнъж попада в нещо като джунгла в детската градина – много деца, вируси, бактерии, прах срещу които то няма никаква защита.

Имунната му система не е свикнала на такова натоварване и болестите започват. Между другото, една от теориите за бума на алергичните заболявания, освен влошената околна среда, е и прекалената стерилност на отглеждане на децата. Затова се отнасяйте към детето като към нормален член на семейството, а не като към извънземно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти