Детето ми е жертва на онлайн тормоз. Ами сега?

Детето ми е жертва на онлайн тормоз. Ами сега?
Снимка: Thinkstock

Онлайн технологиите позволяват на младите хора да общуват непрекъснато и интензивно със своите приятели и връстници. Голяма част от онлайн взаимоотношенията са изпълнени с позитивни емоции, смислени разговори и споделяне на интересна информация.

Понякога обаче взаимоотношенията неусетно могат да се превърнат в неприятно преживяване и тормоз поради анонимността в интернет, възможността за бързо и неконтролируемо споделяне на дадена информация и същевременно публичността на споделената информация.

Тормозът се изразява в продължителни и преднамерени действия, оказващи физическа или психическа вреда на човек, който е в уязвима позицията.

Разпространението на лични интимни снимки, придобити с или без знанието на младия човек, е един от често срещаните начини за онлайн тормоз.

Достигането на такива интимни снимки до по-широка аудитория нерядко поражда верижна реакция сред съученици и ескалира до груби коментари в училище.

Младият човек, попаднал в центъра на такава ситуация, изпитва чувства на тъга, гняв, объркване и безпомощност, с които невинаги знае как да се справи.

Какво да правим като родители, ако детето ни е замесено в онлайн тормоз или разпространение на негови интимни снимки в интернет?

• Убедете се, че детето ви е прекратило контакта с човека или хората, които го тормозят. Говорете с детето си да не отговаря на обиди или заплахи, както онлайн, така и на живо. Обяснете му, че размяната на реплики може само да влоши ситуацията.

• Помогнете на сина или дъщеря си да блокира и изтрие от контактите си човека или хората, които изпращат съобщения или публикуват обиди. По този начин детето ще се сблъсква с по-малко неприятни коментари и това ще му помогне да бъде по-спокойно. Уверете се, че имате хронологията на тормоза, запаметена като доказателство, което да послужи при сигнализиране.

• Сигнализирайте снимки или клипове на детето ви, които го притесняват. Те често могат да бъдат със сексуално съдържание. Социалните мрежи и сайтовете предлагат начини за сигнализиране, които работят ефективно, особено когато става дума за деца и младежи. Когато сигнализирате, е важно да посочите точния линк към съответната снимка или клип и възрастта на детето, когато материалът е бил заснет.

• Сигнализирайте човека, който публикува снимките или извършва тормоза. Социалните мрежи и сайтовете предлагат и такава опция, затова я използвайте като предоставите доказателствата за тормоза.

• Ако става дума за взаимоотношения, които освен в интернет, се развиват и в училище, уведомете училищното ръководство и потърсете подкрепата на училищния психолог или педагогически съветник. Освен че е важно тормозът да спре, от критично значение е младите хора, които са замесени, да разберат кое не е редно, как постъпките им нараняват и защо е нужно да бъдат прекратени. Училището е важен ресурс за подкрепа при справянето с неприятните преживявания и емоции.

• Потърсете съдействие. За да се справите самите вие като родители, можете да потърсите подкрепа за себе си. Можете да се консултирате със специалистите на Българската линия за онлайн безопасност, които ще ви изслушат, разберат и насочат какви стъпки да предприемете. С Българската линия за онлайн безопасност можете да се свържете всеки работен ден на телефон 124 123, Скайп blobbgили на имейл helpline@online.bg.

Можете да се консултирате и на живо с професионалист от Отделите за закрила на детето или Центровете за обществена подкрепа. Ако имате въпроси за услугите, предлагани в отделите и центровете, можете да се свържете с оператор на Националната телефонна линия за деца 116 111.

Ценете подкрепата на приятелите. Освен безусловната подкрепа на семейството, детето ви има нужда и от близостта на приятелите си, които да му дадат усещане за сигурност и приемане.

Експертите от Българската линия за онлайн безопасност (БЛОБ)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти