Децата: Разводът е добър само за родителите

Децата: Разводът е добър само за родителите
Снимка: Thinkstock

Как децата преживяват развода? Преживяват ли го изобщо или цял живот мълчаливо обвиняват родителите си за разбитото си семейство?

Когато гледаме от позицията на родители, винаги смятаме, че спокойствието след развода е за предпочитане пред скандалите и напрежението преди него.

Но какво мислят децата?

Отговор на този въпрос дава Анастейша Хигинботъм, дете на разведени родители.

Когато е на 14, майка и баща ѝ се разделят. Сега, вече пораснала, тя пише книга, красноречиво озаглавена „Разводът е най-лошото“.

В нея разкрива мислите на децата, преживели развод. И за нещата, които децата искат да кажат на родителите си, но не го правят, защото са деца и защото „нищо не разбират“.

Не казвайте на децата „Така ще бъде най-добре“

Най-добре може да е за двамата родители, които са спрели да се понасят, но за детето, което обича еднакво мама и татко, не е добре, поне в краткосрочен план.

Така че оставете на страна успокоителните приказки от този тип, а признайте на детето си истината – че това, пред което преминавате заедно е малко объркващо, доста хаотично и може да е стресиращо.

Разводът не е самo ваше преживяване, а и тяхно. И те ще го преживеят по различен начин от вас.

Когато се разплачат заради развързана обувка, едва ли причината е в обувката

Децата не знаят как точно да изразяват емоциите си и могат да използват различен претекст, за да покажат тъгата или безсилието си от раздялата на родителите си.

Следете за тези сигнали и помогнете на децата да облекат в думи чувствата си.

Децатa знаят, че страдате

Тъй като, образно казано, животът им зависи от вас, децата познават безпогрешно настроенията ни и знаят кога нещо не е наред.

Да се опитвате да прикривате чувствата си пред тях ще направи развода още по-плашещ и мистериозен.

„Знаех, че родителите ми страда. Не показваха емоциите си, но за мен беше очевидно, че са дистанцирани и нервни. Това ме караше да се чувствам още по-несигурна“, споделя собствения си опит Анастейша.

Ехо, ние знаем, че този „приятел“ не е просто приятел

Появата на нов човек покрай мама или татко е следващият голям шок, който децата изживяват. Шок, защото родителите им им дават незадоволителни обяснения.

„Колкото и малки да са децата, на тях им е съвсем ясно, че този човек не е просто „приятел“. Това, което не знаят обаче е, дали този човек ще остане задълго, ще има ли нови правила вкъщи, трябва ли да се съобразявам с него, когато е вкъщи и т.н.

Обяснете на децата си честно кой е този човек и какво да очакват. Все пак и те влизат в контакт с него и трябва да са наясно.

Не им проваляте живота

Но това е важен момент от живота им, така че им помогнете да го преминат през него. Раздялата е възможност за родителите да се сближат повече с децата си, да са по-открити едни с други.

Разбира се, не стоварвайте отговорности и грижи върху главата им. За 8-годишно момченце е непосилно да бъде „мъжът в къщата“, защото баща му е напуснал мама.  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти