Децата и порнографията

На един бутон разстояние
Снимка: Thinkstock

Масово учителите във Великобритания са на мнение, че децата трябва да знаят какво представлява порнографията, щом навършат 10 години.

Идеята това да се случи точно в училищната среда е отговор на все по-честите данни, които показват, че подрастващите и особено момчетата започват да гледат порнографски клипове в интернет от съвсем невръстна възраст.

Така близо една трета от момичетата и момчетата в по-късен етап изпитват проблеми при стартирането на нови връзки, заради агресивното влияние на подобно видеосъдържание, до което днес всеки има бърз и неограничен достъп.

"При немалък брой хора постоянното гледане на порнографски филми може да причини по-трудно общуване с околните в реалния живот и дори да ги направи по-безчувствени", споделя професор Анди Фипън, който е участвал в изготвянето на проучването.

В него са участвали 1000 юноши на възраст между 11 и 12 години, които разкрили, че най-често техните по-възрастни братя и сестри им показвали порнографски видеа за първи път.

Експертите коментират, че виртуалното пространство предлага огромен набор от секс съдържание и за съжаление ролята на училищата и часовете по сексуално обучение стават неуместни и доста закъснели, когато младите са запознати с почти всякаква информация в тази област.

Лесният достъп до порнографските сайтове и притежанието на смартфон от съвсем невръстна възраст позволява на всяко хлапе на седем или осем години за секунди да достигне до тях през мобилния си телефон, което може да се окаже като бомба със закъснител в тяхното психологическо развитие, допълват специалистите.

"Няма как, когато почти 90% от подрастващите във Великобритания имат смартфони, ние да сме адекватни, като им обясняваме "как се прави бебе", заключва британската учителка Леони Ходж.

Други преподаватели пък считат, че запознаването на учениците с порнографията в рамките на училищните занятия трябва да става само по тяхно желание и подобни образователни реформи не биха били успешни с динамиката, с която информацията буквално ни залива отвсякъде.

* Вие смятате ли, че часовете по сексуално обучение са необходими в нашите училища?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти