Да възпитаме децата чрез приказките

Да възпитаме децата чрез приказките
Снимка: Thinkstock

Сигурно си представяте четенето с детето като спокойно занимание.

Двамата сядате на удобно място и се впускате в приключението, което авторът ви е приготвил.

Погледът върви по текста, а детето възприема историята слухово и чрез картинките.

Само по себе си това е прекрасен начин да четем, но може да постигнем и много повече.

Книгите са неизчерпаем източник на идеи за игри и преживявания.

Колкото повече играете с една история, толкова повече запалвате любовта към четенето. 

Колкото повече елементи от приказката „оживят“ толкова повече допринасяте за развитието на езика и обогатявате знанията на детето за околния свят, както и въображението  му. Думите престават да са абстракция, а придобиват конкретно значение. Децата повече разбират приказката, преживяват я, обикват я.

Как да играете с приказките?

На всяка една възраст може да свържете историята с игра. Гледайте на книгите като режисьори, които непрекъснато търсят как да свържат елемент от сюжета с конкретни умения, които детето вече има или е на път да развие.

В книгите има много аромати, вкусове, движения, усещания, звуци, чувства и те могат да оживеят. Давайте възможност децата да „четат“ с всички свои сетива. Нека детето докосва, манипулира, подушва, опитва... Докато четете „Красавицата и звярът“ например, нека детето да помирише роза или направо отидете да прочетете книгата в истинска розова градина. Омесете питка, съвсем същата, както я прави бабата от приказката „Медената питка“ и я опитайте накрая. Чуйте музиката от сватбата на Снежанка и принца и се завъртете във вихрен валс. Нека детето докосва и изследва различни видове платове, за да разбере по-добре идеята в „Новите дрехи на царя“. Опитайте различни видове ябълки, за да е ясно защо е толкова важно да се опази „Златната ябълка“.

В приказките героите често пътуват. Пътешествието е и начин героят да израсте, да научи нещо ново, да спечели нещо важно. Направете карта на пътешествието. Откъде тръгва героят? През какви местности минава? Как изглеждат те? Картата може да нарисувате или изобразите с пластилин, конструктор или други подръчни материали. Това много помага на детето да види историята от „птичи поглед“, да помисли за елементи, за които дори не се споменава в приказката и да допълни картината със своето въображение.

Героите преминават и през редица предизвикателства. Някои от тях може да опитате и с детето. В „Храбрия шивач“ например, главният герой мери сили с великаните да хвърля надалеч. Защо не опита и детето да премери сили с вас? Или пък да подгони лисицата като кучето от „Косето Босето“.

В приказките има много занаяти. Нека и детето да опита да потъче като тъкачите от „Новите дрехи на царя“ или да зашие дреха като Храбрия шивач. Дори най-малките могат да се справят с такова предизвикателство, ако им изрежете дреха от картон и пробиете дупки за шева. Насърчете по-големите да създадат свои модели на дрехи на царя или на вас самите. Нека се опитат да оплетат кошница, за да усетят тънкостите на занаята, който трябва да усвои сина на болярина от „Дъщерята на говедаря“.

Насърчете детето да построи някои от забележителните сгради от приказките. Как изглежда кулата на Рапунцел? Колко висока кула може да построи? Как изглежда зловещият замък от „Спящата красавица?“ или къщичката на джуджетата?

Забавлявайте се с книгите и насърчете детето активно да учи чрез тях. "Детето играе" ще ви помага в това с много идеи, които сме разработили специално за Вас за различни популярни приказки.

Прочетете още: 

Как да стимулираме детето-изследовател

Как да създадем интереси у детето си

Как да създадем хигиенни навици у децата чрез игри

Тебеширени магии за парка

Игри за децата, когато сме вкъщи

Важните уроци за деца, но не училищните

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти