Да се справим с болките в гърлото

Да се справим с болките в гърлото
Снимка: Thinkstock

Зачервеното гърло е много често оплакване и симптомите могат да варират от леко драскане до остра болка. Макар да засягат хора от различни възрасти, болките в гърлото се срещат най-често при деца и млади хора.

Причини за зачервено гърло

В повечето случаи възпаленото гърло се дължи на вируси, които причиняват баналната настинка и грипа. По-рядко зачервеното гърло се причинява от бактериални инфекции, алергии, тютюнев дим или от дишане на замърсен въздух.

Симптоми на тонзилит (ангина):
·         Болки в гърлото
·         Болка при преглъщане
·         Зачервени и оточни сливици
·         Възможна е температура
·         Бели точици (налепи) по гърлото и сливиците
·         Уголемени и болезнени лимфни възли на врата и челюстта
·         Коремни болки и повръщане (обикновено при деца)

Какво е стрептококова ангина?
Стрептококовата ангина се предизвиква от стрептококови бактерии. Около 15%-40% от ангините при деца са свързани със стрептококова инфекция. Особеното на този тип ангина е, че ако не се лекува, тя може да увреди бъбреците или да последва  ревматизъм.

Ревматизмът може да доведе до възпаление на ставите, а в тежки случаи и да увреди клапите на сърцето. По тази причина стрептококовата ангина задължително се лекува с антибиотик.

Какво е мононуклеоза?
Мононуклеозата е вирусна инфекция, причинена от вируса на Епщейн-Бар. Нейният главен симптом е зачервеното гърло за 1 до 4 седмици.

Възможни са и други симптоми като увеличени лимфни възли на шията и под мищниците, температура, отпадналост, главоболие, увеличение на черния дроб и далака.

Заболяването може да продължи месец или дори по-дълго. В традиционната медицина няма специфично лечение за него. В хомеопатията има безопасни и ефективни лекарства за бързо възстановяване от мононуклеоза.

Кои са хомеопатичните лекарства за зачервено гърло?

Най-честата причина за зачервено гърло е вирусната инфекция. Антибиотиците не действат срещу вируси. При вирусна ангина хомеопатията води до незабавно подобрение на симптомите.

При по-рядко срещаните бактериални инфекции на гърлото хомеопатичното лечение може да се използва заедно с традиционната терапия, изписана от лекаря.

·         Беладона – най-често използваното хомеопатично лекарство за начало на зачервено гърло; усещане за сухота и драскане по гърлото; яркочервени сливици. При децата често заболяването започва внезапно с много висока температура, силно зачервяване на лицето и обилно изпотяване.
·         Апис – сливиците и мекото небце са силно уголемени и оточни - понякога те удвояват нормалния си размер и по-скоро розовеят. Нямат яркочервения цвят на зачервеното гърло при Беладона. Пациентът предпочита да пие студени течности, да смуче лед, защото студеното облекчава болката в гърлото.
·         Фитолака е имуностимулатор с научно доказано действие. Гърлото е с тъмносини дъги и болката се излъчва към ушите при преглъщане. Увеличени и болезнени лимфни възли.
·         Меркуриус солубилис – силна болка при преглъщане, червени и оточни сливици с бели налепи по тях, обилно слюноотделяне, подути лимфни възли, обложен с бял налеп език, лош дъх. Пациентът се поти обилно нощем, от устата на децата излиза слюнка по време на сън.
·         Хепар сулфур - зачервено гърло с остри пробождащи болки, сякаш парчета стъкло са се забили в сливиците. Гърлото е изключително чувствително при допир или при излагане на студено и се подобрява от топлина. Ангините са често свързани с дрезгав глас и суха болезнена кашлица.

Какво да правя, ако често страдам от зачервено гърло?

Рецидивиращите ангини показват, че имунната система е отслабена. В тези случаи лечение, предписано от лекар-хомеопат, ще помогне да подобрите своята устойчивост към инфекции.

Хомеопатичните лекарства могат да помогнат както при хронични инфекции на гърлото, така и да предотвратят нуждата от тонзилектомия (хирургично премахване на сливиците).

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти