Да подобрим тонуса си лесно и приятно

Да подобрим тонуса си лесно и приятно
Снимка: Thinkstock

Отдавна е известно, че различните аромати намаляват стреса, променят настроението, дори помагат на концентрацията, физическото и емоционалното състояние. Дамите са убедени в това, а няколко капки от любимия парфюм ги карат да летят. Вече има и цял клон в медицината, който се занимава с ароматерапия. Това е добър, приятен и безвреден начин за лечение дори за децата.

Ако нямате средства и време да посетите такъв специалист, чудеса могат да свършат и елементарните средства, които се намират във всеки кухненски шкаф и домашна аптечка. Така например, миризмата на канела подобрява концентрацията и намалява раздразнителността. Сигурно си спомняте как ви действа миризмата на мамините канелени сладки. Когато детето учи, сложете близо до бюрото му няколко пръчици канела, или просто отворете пликчето с ароматната подправка. Тя е особено полезна и за шофьорите.

Ако ви предстои дълъг път, поставете канела в колата, прекрасният аромат ще ободри и концентрира шофьора, а вие ще сте по-спокойни. Миризмата на кафе, особено прясно смляно, също върши чудеса. То ни кара да се чувстваме бодри, свежи, повишава способността за запаметяване. Не е необходимо  постоянно да се наливаме с кафе, смлените зърна освежават и без да се консумират.

Особено ценен за здравето е не само самият лимон, но и неговият аромат. Проучване във Филаделфия показва, че миризмата на лимон ни кара да се чувстваме по-здрави. В продължение на седмици доброволци отговаряли на въпроси, свързани със здравето им. В дните, в които при посещенията бил разпръскван лимонов аромат, оплакванията били значително по-малко, концентрацията и запаметяването на участниците по-добри. Най-лесният начин да подобрите тонуса си през зимата е да поставите лимонови корички върху радиаторите.

Ментата е отдавна известно средство за успокоение на стомаха. При изследвания се оказало, че не само билката за пиене, но и нейният аромат действа по същият начин –подобрява храносмилането, успокоява спазмите, спомага за спадане на високата температура.

Миризмата на лавандула отдавна е шлагер при хората с нервно безпокойство. Действа успокояващо и подобрява както съня, така и заспиването. И бабите ни знаят, че лавандулата гони молците, така че с торбичка в гардероба с тази билка правим двоен удар.

Миризмата на тялото също влияе на околните. Смята се, че по миризмата на мъжа жената подсъзнателно определя дали той е в състояние да създаде потомство. Мъжът също "надушва" плодовитостта на жената по миризмата на нейната пот. А иначе телесните ни ухания зависят от много фактори, като се започне от пола и хигиената и се стигне да храненето.

Специалисти от Чехия са установили, че миризмата, която излъчва тялото на човек, зависи до голяма степен и от хранителните му навици и предпочитания. Кожата на вегетарианците излъчва по-приятна миризма от хората, които се хранят с месо или почитателите на полуфабрикати и консервирани храни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти