Д-р Андреева: 5 вредни навика, които помагат на грипа

Д-р Андреева: 5 вредни навика, които помагат на грипа
Снимка: Thinkstock

Безспорен факт е, че грипът и другите вирусни заболявания се разпространяват много лесно – чрез въздуха и замърсените предмети. Но с някои наши вредни навици ние съвсем улесняваме заразата и лесно ставаме нейна жертва.

Кихането и кашлянето на обществени места и лошата хигиена.

Как да си направим напитка срещу възпалено гърло и кашлица

С всяко кихане и кашляне от устата на болния излизат милиони вируси, които се настаняват върху ръцете и оттам върху предметите наоколо. Научете и децата редовно да си мият ръцете (сложете в чантата пакет мокри кърпички), да не се хранят по улиците (там няма как да се измият ръцете), да не влизат вкъщи с обувки, често да сменят дрехите си.

И най-важното, да не се киха и кашля в шепа и да се разнасят микробите чрез ръцете, а в кърпичка.

Болният трябва да пази околните като слага маска. Най-добрата хигиенична мярка е болният човек да си стои вкъщи, за да не заразява околните. Точно това се случва в магазините, кината и другите места с много хора. Странно е решението на много майки да разхождат бебетата си и малките си деца в мола.

3 златни правила при грипна епидемия

Навикът да похапваме каквото ни падне без да се съобразяваме с грипната обстановка. Това важи особено за децата, те обожават лакомствата от рекламите, пици, чипс, кола, вафли и бонбони.

И се мръщят на пресните плодове и зеленчуци. Затова и вирусите не ги подминават. Според изследвания веществото кверцетин, което се съдържа в плодовете и зеленчуците (както и в червеното вино) пречи на развитието на грипния вирус (доказано е лабораторно). Голямо американско проучване доказва, че най-ефикасни са естествените витамини, а не тези по аптеките.

Детето се разболява: Настинка ли е или грип?

Всеки ден давайте на детето плодове и зеленчуци, поне по чашка прясно изцеден плодов или зеленчуков сок (не от кутия!), за да го снабдите с витамини. А целулозата от плодовете подобрява работата на храносмилателната система. За добрата работа на имунната система са нужни и достатъчно белтъчини (месо, риба, млечни продукти), мазнини (краве масло, зехтин) и въглехидрати (хляб, макарони, мед, плодове).

Снимка: Thinkstock

Неумението да почиваме. Физическата и психическа умора изтощават организма и той става лесна плячка на вирусите. Родителите постоянно тичат по задачи и много от тях забравят да „разтоварят”. При добра организация винаги може да се намери време за малко лична свобода и спокойствие. Много от децата, особено амбициозните също нямат минута спокойствие, дори през уикенда. Училище, частни уроци, курсове по езици, са част от ангажиментите на много деца, които им „изяждат” целия ден. Млади са и издържат, но появи ли се грип стават първата жертва.

Най-добрите лекове срещу настинка и грип

Навикът постоянно да се оплакваме. Състоянието на психиката също играе голяма роля за това дали ще боледуваме. Вечно оплакващите се, негативно настроени боледуват по-често от усмихнатите и щастливите. Доброто настроение повишава нивото на ендорфините, които стимулират имунната система, както и целия организъм. Ако все си мислите, че грипът и тази година няма да ви подмине, вече сте го поканили в дома си.

Снимка: Thinkstock

Липса на закаляване. Още от раждането си нашите деца са навлечени с много дрехи и се отглеждат при високи стайни температури. Те толкова са изнежени, че само да си покажат носа си навън и са болни.  Разбира се, не е желателно да се преохлажда детето, но трябва да се знае, че в 80% причината за болести в детската възраст са вирусите, а не студът. Също и че закаленото дете рядко го ловят болести.

Какво (не) знаем за грипа

А спането в топли стаи (в 90% от случаите) си е направо болест. Топлият въздух над 21 градуса е сух, изсушава и уврежда лигавиците на дихателната система и така вирусите се размножават много лесно. Освен това топлият въздух дразни дихателната система и децата кашлят дори като за здрави, лигавиците набъбват и трудно се диша. За да се спи спокойно въздухът трябва да е свеж-18-19 градуса.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти