Чувството за справедливост е вродено в нас

Чувството за справедливост е вродено в нас
Снимка: netinfo

Ново изследване, публикувано от Националната Академия на науките (PNAS), доказва, че бебетата имат изключително силно вродено чувство за справедливост.

Те подсъзнателно предпочитат добри хора. Според проучването до двегодишна възраст децата могат да определят без да се замислят кой е държи добре и кой не.

Кили Хамлин - професор по психология към университета на Британска Колумбия, е водещият учен на проучването сред децата и обяснява резултатите на изследването.

Тя обобщава откритията така - Възрастните виждат поведението в някакъв контекст. Те преценяват, че когато едно лице възпрепятства друго, това не е антисоциално поведение, а може да има своето логично обяснение.

Искахме да видим дали при децата има подобни нюансирано мислене, споделя Кили. Не бяхме дори убедени, че бебетата ще са способни на подобен вид разсъждения. Те обаче, ни изненадаха.

Изследователите разиграли елементарен театър с кукли пред осеммесечни деца. Първоначално им показват една марионетка, която играе ролята на добрата и се опитва да отвори кутия, а друга кукла - лошата, й пречи. Когато им е бил предоставен избор, бебетата веднага предпочели да си играят с добрата кукла.

Разигран е и втори сценарии - лошата кукла получава каквото иска и хваща в ръце малка топка. Появява се трета кукла, която отнема притежанието на лошата. Точно последно появилата се марионетка се превръща в любима на малчуганите.

Едно от децата в групата даже е направило още нещо - то е станало и е подало на добрата и на третата кукла по едно лакомство, а лошата марионетка е била наказана за поведението си като е останала без награда.

Професор Хамлин обяснява, че тъй като човекът е социално животно има нужда от конкретни показатели, с които да определя кой е добър и кой лош, и кой трябва да бъде наказан за антисоциалното си и неправилно поведение към останалите. И докато повечето хора, а и част от изследователите, мислят, че чувството за справедливост се възпитава, то новото проучване доказва, че до голяма степен то е вродено в човека.

При изследването на петмесечни бебета се оказало, че децата предпочитат добрите кукли, без да обръщат внимание или да наказват лошите.

"Трябва да направим още тестове", споделят от научния екип, а новините от проучването им определено са забележителни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти