Българските деца страдат от наднормено тегло

Българските деца страдат от наднормено тегло
Снимка: Thinkstock

Българчетата са пълни или с наднормено тегло от обездвижване и нерационално хранене.

Това по­­каз­­ва Национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците в България, направено от водещи специалисти по диететика.

Повечето деца не спортуват извън задължителните часове по физическо в училище и рядко играят футбол или на площадката в кварталната градинка.

Само 20-36% от момичетата и 37-47 на сто от момчетата се движат по-интензивно или се занимават с някакъв спорт по един час всеки ден, предават от БГНЕС.

Средно 40% от децата обаче ежедневно стоят повече от 5 часа пред лаптопа или телевизора, като в тази сметка не влизат часовете по компютърна грамотност в училище.

Проучването сочи още, че едва 20,2% от подрастващите и непълнолетните на възраст между 7 и 18 г. консумират редовно – до 5 пъти седмично пълнозърнести храни и закуски.

Същевременно едва около 50 на сто от тях ядат редовно плодове и зеленчуци мляко и млечни продукти.

Те обаче наблягат на сухите храни, пиците, чипса и сандвичите, преглъщани с обилно количество безалкохолни напитки вместо с чай или мляко.

Това провокира наднормено тегло и затлъстяване, които впоследствие провокират редица заболявания, обясни доц. Веселка Дулева – национален консултант по хранене и диететика.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти