Болестта като приятел

Болестта като приятел
Снимка: Thinkstock

Малкото ви дете тръгва на ясла и се задейства схемата 2:5. Два дни на ясла, пет дни болно вкъщи.

Имунната система на малките деца е незряла и нормално те боледуват 7-8 пъти през зимния сезон. Изключително неприятно положение, но за притеснените родители на болнавите деца има утеха.

Установено е, че хората, които са боледували често като малки, стават по-здрави в по-късна възраст. И за това има логично обяснение. При среща с вирусите имунната система се “тренира” как да реагира адекватно и как да се справя успешно с предизвикателствата. И когато се срещне с причинителите на болести, вече е подготвена, като бързо ги неутрализира.

Човек с такава имунна система или не се разболява, или боледува много леко. Известно е, че деца, които се отглеждат в стерилна обстановка, боледуват много тежко, когато се разболеят.

При боледуване, защитните механизми на организма се задействат, определени клетки на имунната система, наречени килъри (убийци), започват да унищожават поразените от вирусите и бактериите клетки.

Знае се, че най-податливите към вирусите са мутиралите, повредени клетки и именно те биват унищожавани. Тоест вирусната инфекция провокира имунната система да чисти всичко, което е некачествено и в лоша кондиция.

Така се намалява рискът от хронични инфекции, за които имаме генетична предиспозиция, и дори от рак. Затова се препоръчва да не се прекалява с лекарствата, когато детето е болно и да не се смъква веднага температурата, особено ако тя е в ниски стойности (до 38 градуса). Необходимо е болното да си почива и да не го засипваме с храна и ненужни лекарства. Детето се нуждае само от повече течности, а не от допълнително натоварване за храносмилане и елиминиране на медикаментите.

Нож с две остриета са и имуномодулаторите, особено ако не са достатъчно проучени и се прекалява с тях.

Защото най-опасните заболявания са автоимунните, при които имунната система се обърква по някаква причина и започва да произвежда антитела срещу собствените си клетки, като ги унищожава.

Боледуването може да има и чисто психологичен положителен аспект за болния.

Когато е болно, детето получава повече нежно внимание, гушкане, угаждане, съчувствие, освобождаване от ежедневни задължения като почистване на стаята си и учене, например. Това им харесва и в един момент дори може да стане опасно, особено когато родителското внимание липсва в ежедневието. Детето получава дивиденти от болестта и съзнателно или не, саботира оздравяването и стабилизира болестта.

Затова болният човек трябва да получава необходимите грижи и внимание, но без да се прекалява.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти