Болестите се познават по косата

Болестите се познават по косата
Снимка: Thinkstock

Това, че в криминалетата по един косъм разбират какво е здравето на притежателя му не е художествена измислица.

Видът на косата и скалпа наистина разкрива здравословни проблеми.

Вкъщи естествено нямаме лаборатория, но ако сме по-наблюдателни, можем да улесним лекарите в поставянето на диагнозата.

Най-честото оплакване е косопадът. Нормално губим на ден около 100 косъма, основно при къпане и ресане. Но ако възглавницата е покрита с косми, това вече е проблем. Усиленото падане на косми често се среща при бременност, раждане и кърмене. Това обикновено се свързва с хормоналния дисбаланс, нерационалното хранене, но най-вече със стреса от недоспиването, грижите около малкото дете, изтощението. Това състояние е временно, детето порасва, косата също.

Окапване на косата се наблюдава и в детската възраст при нервнопсихични натоварвания като изпити, неприятности в семейството, тревоги. Пада косата и при диабет и гъбички, след изтощителен грип, при неправилното хранене (диети) страда целия организъм, включително и косата.

Допълнително положението се усложнява от носене на стегнати шапки и ластици, които нарушават кръвообръщението на скалпа и косъмът не се храни добре, дългото стоене на слънце, неправилно използване на шампоани, бои и балсами.

Косопадът обикновено е временен и когато се вземат мерки отшумява.

Не така стои въпросът с алопецията –частично оплешивяване на кръгли петна, кръгов косопад. Това издава автоимунно заболяване – имунната ситема се „обърква” и атакува собствените се клетки, в случая космените фоликули, вземайки ги за чужди агенти. Често космите в оголената област спонтанно възстановяват своя растеж в рамките на година, но в други случаи не е така и се налага сериозно лечение от опитен специалист.

Излющването на кожата на скалпа говори за няколко проблема и не трябва да се бърка с обикновен пърхот. При себорея има наличие на бактерии и гъбички, при псориазис също се лющи кожата на главата, а в съчетание с болки в ставите се мисли за псориатичен артрит. В тези случаи кожата на главата е зачервена, възпалена, образуват се кори.

Основната причина за пърхoт е нарушената функция на мастните жлези. Освен козметичен дефект е възможно да има проблем и с храносмилателната система, панкреаса и щитовидната жлеза. Обикновено хормоналните нарушения водят до нарушена функция на мастните клетки и те отделят повече секрет.

Мазната коса е сериозен проблем. Тя може да е такава генетично, но се наблюдава и при някои болести като автоимунни, анемии, недостиг на цинк, витамини С и В, протеини, прекомерно третиране с шампоани с химия.

Сухата коса е не по-малък проблем. Обичайно се получава при прекомерно третиране като боядисване, сушене на силен сешоар, изрусяване, маша, много хлор във водата и т.н. Но тя може и да е признак на намалена функция на щитовидната жлеза (хипотиреоза), особено ако са налице безпричинно напълняване, суха кожа, запек, умора. Най-често обаче сте я наследили от някой родственик.

Състоянието на косата е пряко свързано със състоянието на тялото. За да имате здрава, жизнена, блестяща коса се погрижете за здравето си.

Избягвайте вредните сладки, тестени и мазни храни, наблегнете на плодовете и зеленчуците (витамини и минерали), ленено семе, сурови ядки и риба, особено сьомга (омега мастни киселини), млечните продукти (протеини и калций), бобови растения.

Още теми от д-р Андреева:

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Кога трябва да се оперират сливиците на детето

Учениците вече страдат от „старчески” болести

Спешни мерки при болки в ушите, които всеки родител трябва да знае

Подгответе децата за зимата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти