Благодаря ти, татко!

Благодаря ти, татко!
Снимка: Thinkstock

Преди броени дни, на 21 юни, милиони хора в над 50 страни по света отбелязаха международният Ден на бащата. Това е ден, в който независимо от културни, религиозни и социални различия, хората са обединяват от желанието да посветят деня на важната роля, която бащата, дядото, вуйчото, чичото, баткото и всички значими мъже от семейния кръг на децата, играят за израстването и развитието им.

Участието на бащите (биологични, осиновители или с друга бащинска роля) в живота на децата им помага да имат по-добри приятелства, по-добри резултати в училище, по-пълноценни отношения с възрастните. Децата с ангажирани бащи са по-здрави, имат по-малко проблеми с поведението, по-малък риск да употребяват наркотици, да станат жертва на насилие или насилници, и най-важното – имат добро самочувствие и реализация в живота. 

И докато в много страни в Европа и Америка денят има дългогодишни традиции, то в България специалният ден на татковците и значимите мъже в живота на децата става популярен едва преди две година, когато 10 неправителствени организации с опит в работата с деца, родители, семейства, образователни институции започнаха заедно провеждането на национална кампания „Да бъдеш баща”.  

Фондация Лале е активен участник в кампанията – организира различни събития, форуми, привлича партньори и съмишленици.  Фондация Лале повече от 10 години подкрепя граждански организации с безвъзмездно финансиране, обучения, възможности за обмяна на опит и практики, насърчаване на доброволчество. Фондацията е инвестирала над 15 милиона лева в повече ат 800 проекта в цялата страна.

От пряката си работа със стотици организации знаем, че в периоди на икономически и социални трудности, когато средствата и възможностите са ограничени, е важно да се използват всички потенциални ресурси. В основни сфери като социално включване, образование, здравеопазване, жилищна политика и други има такъв наличен и все още непълноценно използван ресурс – бащите и значимите мъже от семейния кръг. Затова екипът на фондацията е активно ангажиран с различни дейности и инициативи за насърчаване и привличане на мъжете в живота на децата.

И така в дните около Деня на бащата на 21 юни празнуваха стотици бащи и деца от десетки малки и големи населени места, които пяха, танцуваха, спортуваха, рисуваха. Представяме част от инициативите, посветени на празника – разнообразни и интересни възможности за участието на мъжете в живота на децата.

Най-нетърпеливи да поздравят татковците бяха в Добрич, където още на 13 юни фондация „Ръка за помощ” организира градско тържество, на което деца и бащи се забавляваха заедно. Събитието не мина без полиция и пожарна, които обаче не бяха там за да въдворяват ред, а за да дадат възможност на децата да се качат на полицейски автомобил и пожарна кола, да пуснат сирените и да си поговорят за професията на пожарникаря и полицая. 

Клубът на нестопанските организации събра множество деца и бащи в Търговище и в съседното село Голямо Ново на 17 юни на събитие със състезателни игри, песни и танци и рисунки. Празникът протече под наслов „Заедно с татко”. Всички бащи получиха картички от децата.

Фондация Карин дом организира на 19 във Варна юни весел празник в зоопарка, както и тематична среща за майки, татковци и учители „Готови ли сме за първия учебен ден?". На срещата беше обсъдена темата за участието на бащите в учебния процес и бе представен наръчника „Училището кани бащата". Наръчникът представя ползите от ангажирането на бащите в живота на учениците, най-често срещаните бариери пред по-активното мъжко участие в училище; както и подходящи и изпробвани в български училища дейности за включване на бащите. Стотици татковци получиха специални картички с благодарност от децата в детските градини „Христо Ботев", ОДЗ „Дружба", „Детска радост".

Фондация Лале и Столичната библиотека организираха вълнуващо откриване на Деня на бащата пред паметника на баща и син Славейкови на 20 юни. Христо Чешмеджиев, актьор от Народния Театър „Иван Вазов“, изпълни емблематичното стихотворение на Пенчо Славейков „Баща ми в мен”, посветено на баща му. В празника са включиха още Георги Чапкънов, автор на паметника; поетът и преподавател Марин Бодаков с двете си деца; поетът Атанас Капралов с дъщеря си;  композиторът и поет Боби Мирчев с дъщеря си Йоана, поетът Петър Чухов, който прочете хайку за бащата; Боби Бориславов, общински съветник в СОС, който прочете произведения на своя баща поета Иван Бориславов. Веднага след събитието на площада бащи и деца четоха книжки и рисуваха в Столичната библиотека и филиалите „Люлин”, „Сердика” и „Студентски”. Във филиал „Люлин” бащи и деца четоха приказки заедно и интересът бе толкова голям, че ръководството на филиала реши от 15 септември колективното четене на приказки от родители и деца да стане традиция.

Поройният дъжд на 21 юни не попречи на десетки бащи и деца да посетят заедно Националния исторически музей, който е партньор в националната кампания „Да бъдеш баща” и за втори път предоставя символичен вход за бащи и безплатно за деца на този ден.  

Националният археологически институт с музей при БАН, Националната художествена галерия, Националният политехнически музей и Националният Природонаучен музей също отбелязаха Деня на бащата в рамките на  Лятното училище в музея, организирано от партньорите ни от Фондация Easyart.

На тържество пред центъра Институт Сервантес отбеляза Деня на Бащата  с картички „Благодаря ти“. Множество деца зарадваха своите бащи и дядовци.

Верига магазини за детски играчки Imaginaruim разпространиха специална „Картичка за татко” и картичките „Благодаря ти” на събития във Военно историческия музей, пред Народния театър „Иван Вазов” и магазините. Галерия „Картички за татко” е  налична в Facebook.  

Сдружение „Деца и юноши” организира футболен мач за бащи и деца, живеещи в ромските махали на ул. Суходол №З, кв. „Филиповци”, кв. „Орландовци” и ул. „Градини” №3. Мачът е завърши 10:6 в полза на червените. Татковците, които не  участваха в мача премериха сили в друга дисциплина – теглене на въже.  Всички участници решиха единодушни, че съвсем скоро отново ще организират спортен празник за малки и големи.

Събития по повод Деня на бащата бяха организирани и в много други български градове.

Тържеството в чест на бащите в Бяла Слатина е организирано от  местното Сдружение „Първи юни” и ще бъде на 27 юни, за когато е планирано  спортно състезание за деца и бащи от селата Соколаре и Комарево в парк Кайлъка в Плевен.

На сайта на кампанията ще намерите повече информация за всички актуални новини, ще прочетете споделени истории на татковци и дядовци, ще видите клипа и плакатите на кампанията MenCare.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти