Безумията на родителите с опасни последици за децата

Безумията на родителите с опасни последици за децата
Снимка: Thinkstock

Няма по-трудна професия от родителската - работи се 24 часа в денонощие, 365 дни годишно. Без почивка, без спокоен сън и с много тревоги. Всеки родител дава всичко от себе си в името на децата си, но понякога допуска грешки. Разбира се, те са от престараване и грижа към децата, но понякога застрашават здравето им при недооценяване на ситуацията.

Къде грешим през лятото?

С лятна шапка в количката. Ролята на лятната шапка е една – да пази малкото дете от слънцето. И когато детето е на открито през лятото тя е задължителен аксесоар. Но ако бебето е на сянка в количка с гюрук или чадърче? Шапката не му е нужна, само го затопля още повече. А е добре известно, че децата се претоплят много по-лесно, отколкото възрастните.

С покрита количка или т.нар. комарник за колички. Добро приспособление за хладните, ветровити дни и за предпазване от насекоми. При високи температури обаче е равнозначно на затворена палатка на слънце. Макар да има малки отвори на количката и на самото покривало, температурата вътре става много по-висока, няма движение на въздуха и детето се прегрява.

На обяд на плажа или басейна в жегите. Безумие, граничещо с безотговорност. В най-горещата част на деня слънцето се отразява във водната повърхност и пясъка и пече още по-жестоко. За бонус горките бебета имат и горещ памперс върху себе си. Освен това високата температура потиска имунната система, и дори да не прегреят децата, със сигурност ще се разболеят.

През горещите дни децата не трябва да се извеждат навън между 11 и 17 часа. Изгарянето в детска възраст е още по-опасно от прегряването. Установена е връзка между рака на кожата с изгаряния в детска възраст. За тен и образуване на витамин Д в кожата е достатъчна непряката слънчева светлина – на сянка, под чадър.

Опасната „мода” да не се дава вода на бебетата. Някои деца наистина отказват вода и се развиват нормално, кърмата е с голямо съдържание на вода. Но в жегите предлагането на вода между храненията е задължително. Бебето може да я откаже, но трябва да му се предложи, за да се разбере дали има нужда от нея. По-големите деца са постоянно в движение, потят се и даването на вода е задължително. Често те забравят да пият течности залисани в игрите, затова ги подсещайте.

„Тъпченето” с храна. Родителите не са спокойни, ако детето не се е нахранило добре. Но ако в жегите откаже храна, вслушайте се в инстинкта му, то знае от какво има нужда организмът му. Ако го тъпчете с храна, най-много да му докарате повръщане. Предлагайте течности и сочни плодове. Те са калорични и отводняват.

Разнасяне на заразите. Нашето детенце си ни е най-милото, и дори да е хремаво, с кашлица или разстройство, не искаме да го лишаваме от разходки и игри с другите деца. Да, но така то разнася заразите и след ден-два и другите ще са болни. Пазете чуждите деца, за да пазят и вашето! Изолирайте болното си дете, така е етично.

С фатални последици може да е дете без надзор. Особено когато наблизо има неохраняеми водни източници, канали, езера, реки. Именно там стават най-много нещастни случаи с деца, а не по морето.

Със сигурност има и други фрапантни случаи на необмислени родителски „грижи”, споделете ги, за да помогнем на хората да не ги допускат.

Още по темата: 

Кой страда най-много от горещините?

За и против спането на детето заедно с родителите

Насила разболяваме децата си

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти