Бащите, които избраха да бъдат „в майчинство“

баща татко
Снимка: iStock

Швеция се слави с една от най-сполучливите социални системи, а отпускът по майчинство там е един от начините за насърчаване на равенство между половете.

Освен че на шведските татковци се полагат 10 дни платен отпуск след раждане на детето, те са длъжни да вземе 60 от общо 480 дни (или 18 месеца), колкото е периодът за отпуск по майчинство в страната (в противен случай този срок не може да бъде ползван изцяло).

Въпреки че остатъкът от дните могат да се разпределят, както родителите пожелаят, само 14% от бащите в Швеция предпочитат да разделят майчинството поравно с половинките си.

Това вдъхновява местния фотограф Йохан Бевман да заснеме редица портрети на малкото шведски бащи, които избират да останат вкъщи за половин година. По този начин той се надява да накара останалите мъже в Швеция да погледнат на бащинството от различен ъгъл, както и да повдигне дискусия по въпроса.

„С този проект искам да открия защо тези мъже са избрали да останат у дома много повече, отколкото мнозинството от шведските бащи. Какво им е донесло това, как са с променили отношенията им с техния партньор и дете, и какви очаквания са имали преди да ползват този отпуск.“

Йохан Бевман отбелязва, че прекарването на време с децата е не само от изключителна важност за осъществяването на връзка с тях, но и помага да се поставиш на мястото на съпругата и подобриш отношенията си с нея.

„Не исках да снимам отлични бащи, а такива, които показват трудностите на това да имаш дете“, споделя той пред Cosmopolitan.

Вижте снимките от проекта му „Шведски бащи“ в галерията >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти